200005761 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksa ehdottaa Venäjälle velan kuittaamista osakkeilla

Julkaistu: 4.12.2000 17:52

Venäjä tarjoaa osakkeita myös muille velkojamaille

Moskova

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ehdottaa Venäjälle sen valtiovelan kuittaamista taloudellisesti menestyvien venäläisten yritysten osakkeilla. Venäjän pääministerin Mihail Kasjanovin mukaan tällaisia arvopapereita voisivat olla esimerkiksi Venäjän valtion omistamat osakkeet Gazprom-kaasumonopolissa, UES-sähkömonopolissa ja venäläisissä pankeissa. Osakkeet menisivät saksalaisille yhtiöille, jotka puolestaan maksaisivat Saksan valtiolle korvauksen niistä.

Vaihtoidea tuli esille viime perjantaina Kasjanovin Saksan vierailulla Berliinissä. Ajatuksen esitteli liittokansleri Schröder, mutta venäläisen Vedomosti-talouslehden lähteen mukaan se on lähtöisin venäläisiltä.

Kasjanov sanoi ehdottavansa tällaista järjestelyä myös muille velkojamaille. Vaihto koskisi Venäjän Neuvostoliitolta perimää velkaa Pariisin klubin velkojamaille. Vuoden alussa velkaa oli 39,5 miljardia dollaria, mutta tämän vuoden lopussa se kohoaa korkoineen jo yli 48 miljardiin dollariin. Myös Suomella on Neuvostoliitolta perittyjä saatavia Venäjältä.

Saksa vastustanut uudelleenjärjestelyä

Saksa on Venäjän suurin velkoja. Aikaisemmin se on tiukasti vastustanut Venäjän ajamaa velkojen osittaista kuittamista tai niiden maksujen siirtämistä. Venäjä hakee Pariisin klubilta samankaltaista velkajärjestelyä kuin se sai vuoden alussa yksityisiltä velkojiltaan Lontoon klubissa.

Venäjä ei ole kuitenkaan pystynyt aloittamaan velkaneuvotteluja, koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei ole hyväksynyt sen talousohjelmaa. Pariisin klubi on asettanut tämän neuvottelujen aloittamisen ehdoksi. Saksan uusi ehdotus saattaa kuitenkin pistää vauhtia neuvotteluihin. Venäjälle erääntyy 3,2 miljardia dollaria maksuja Pariisin klubille jo ensi vuoden alussa. Se ei ole kuitenkaan merkinnyt näitä maksuja budjettiinsa.

Tuoreimmat osastosta