2000011233 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kenraaliharjoitus

1.12.2000 0:00

Hullun lehmän tauti on saanut aikaan aikamoisen kuohunnan Euroopassa. Objektiivisesti ottaen tauti on harvinainen ja sen aiheuttama uhka kansalaisten terveydelle on vähäinen. Toisaalta tauti on parantumaton ja johtaa kuolemaan. Lisäksi kyseessä on enemmän tai vähemmän elintarvikepolitiikalla aikaan saatu ongelma.

Hullun lehmän tauti on muodostumassa Euroopan unionille näytön paikaksi. Kyseessä on ensimmäinen vakavasti otettava epidemiaongelma sisämarkkinoiden aikana. Sisämarkkinoiden pelisääntöjen mukaan valtioiden hallitukset eivät voi ratkaista ongelmaa rajasuojalla, vaan hullun lehmän tauti on saatava aisoihin EU:n tasoisilla toimilla.

Tilanne on valtioille ja unionille uusi. Tyytymättömyyttä on ilmennyt molemmin puolin. Maissa, joissa tautitapauksia on esiintynyt, vaatimukset jyrkistä toimenpiteistä ovat vahvoilla. Toisaalta eräissä reunavaltioissa, joissa tapauksia ei ole esiintynyt, jyrkkiin ja kalliisiin toimenpiteisiin ei ole halua.

Erityisesti Suomi on ollut komission toimintalinjaan tyytymätön. Meillä on katsottu, että suomalaisia asetetaan nyt väkisin maksumiehiksi eräissä Euroopan maissa harjoitetun löperön valvontapolitiikan seurauksille. Onpa meillä jo esiintynyt näkemyksiä kaupallisesta diskriminoinnista. Muut maat haluavat estää Suomea kerrankin hyötymästä puhtaista elintarvikkeistaan.

Suomalaisten katkeruuden taustalla on se tosiasia, että Suomessa harjoitettiin aina EU-jäsenyyteen saakka tiukkaa tuntisuojaa ja elintarvikevalvontaa, jonka ansiosta suomalaiseläimet ovat puhtaita. Maksumiehinä olivat silloinkin suomalaiset kuluttajat, jotka maksoivat vuosikymmenien ajan ylihintaa elintarvikkeistaan. Nyt tästä panostuksesta voitaisiin kerrankin hyötyä, mutta se ei onnistu komission näkemysten vuoksi.

Lihatuotannon puhtausetu on kuitenkin Suomessakin jo menneisyyttä. Elintarviketeollisuus on erilaisten logistiikkaketjujen myötä jo integroitunut vahvasti Eurooppaan. Kun elintarvikeketjujen logistiikkakeskukset ovat Ruotsissa, on puhe ainoastaan suomalaisen raaka-aineen käytöstä teoreettista.

Todennäköisesti hullun lehmän taudin aisoihin saaminen Euroopan unionissa onnistuu jo lähitulevaisuudessa. Tapahtuma jää joka tapauksessa hyväksi kenraaliharjoitukseksi vakavampien tilanteiden varalle. Hullun lehmän tauti on hyvä harjoituskohde, koska sen leviäminen on hidasta ja vaikeaa. Sisämarkkinoiden oloissa Euroopan on kuitenkin pystyttävä puolustamaan kansalaistensa terveyttä myös vakavampia ja vikkelämpiä epidemioita vastaan. Tätä varten on hyvä olla toimintatavat valmiina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?