200005183 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EU kieltää liha- ja luujauhon antamisen kaikille eläimille

Julkaistu: 30.11.2000 0:00

Rehun tuhoamiseen uppoaa kolme miljardia euroa

Bryssel Euroopan komissio esittää EU:n laajuista kieltoa liha- ja luujauhojen syöttämiseen kaikille maatilaeläimille.

Kiellon pitäisi astua voimaan ensi vuoden alussa ja kestää vähintään puoli vuotta. Komissio yrittää näin palauttaa kuluttajien luottamuksen naudanlihaan, jonka myynti on romahtanut EU:n laajuisesti ensimmäisten BSE-tapausten tultua ilmi Saksassa ja Espanjassa.

EU:n rehuteollisuus on tuottanut kolme miljoonaa tonnia vuodessa liha- ja luujauhoa, jonka se joutuu tuhoamaan nyt polttamalla. Hävittäminen tulee maksamaan maatalouskomissaari Franz Fischlerin arvion mukaan kolme miljardia euroa vuodessa.

-Toimenpide tulee kalliiksi, mutta uskon, että tämä investointi on kuluttajien luottamuksen palauttamisen kannalta järkevää, sanoo Fischler.

Elleivät EU-maiden maatalousministerit suostu ensi maanantaina komission ehdotukseen, lihamarkkinoiden romahdus voi olla Fischlerin mukaan huomattavasti jyrkempi kuin vuonna 1996. Tuolloinhan saatiin ensimmäiset tieteelliset näytöt siitä, että ihmisten sairastuminen Creutsfeld-Jacobin tautiin voi olla peräisin BSE:stä.

Hullun lehmän taudilta ainakin vielä toistaiseksi välttynyt Suomi joutuu myös noudattamaan kieltoa.

-BSE ei tunne rajoja. Se siirtyy maasta toiseen. Positiiviset BSE-löydöt Saksassakaan eivät tulleet meille yllätyksenä, muistuttaa kuluttaja-asioista vastaava komissaari David Byrne.

Liha- ja luujauhoa on syötetty jäsenmaissa pääasiassa kanoille ja sioille, sillä valtaosa maista on kieltänyt sen käytön nautojen ruokinnassa. Kielto on voimassa ainakin Suomessa, Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.

Komissio pelkää kuitenkin, että karjankasvattajat voisivat tahallaan antaa kiellettyä rehua myös nautakarjalle.

Komissio harkitsee kokeiluajan jälkeen, pystyvätkö jäsenmaiden viranomaiset valvomaan, että rehu menee oikeaan osoitteeseen.

Komissaari Fischler ennustaa hintojen nousua kasvipohjaisille valkuaisrehuille, joita karjankasvattajat ostavat edullisten eläinpohjaisten rehujen tilalle.

-Yhdysvalloista tuotavan soijan kysyntä ja hinta nousevat varmasti, ennustaa Fischler.

Tuoreimmat osastosta