200002104 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanin hallituspuolue vastustaa yritysten ristiinomistusten purkamista

Pankit ovat jo ryhtyneet puhdistamaan taseitaan

29.11.2000 0:00

Japanin hallitseva liberaalidemokraattinen puolue LDP haluaa jarruttaa maan talouselämän rakenteiden uudistamista ja sen yrityssektorin ristiinomistusten purkamista. Japania käytännössä koko sodan jälkeisen ajan hallinneen LDP:n johto pohti maanantaina Japanin keskuspankin valtiovarainministeriön taloudellisen suunnittelutoimiston edustajien kanssa keinoja hidastaa japanilaisosakkeiden alamäkeä, jonka pelätään haittaavan maan talouden toipumista.

Tokion pörssin Nikkei-indeksi oli eilen 28 ja laajempi Topix-indeksi noin 20 prosenttia maaliskuun lopussa päättyneen tilikauden päätöstason alapuolella. Osakemarkkinoiden alamäki taas on ajanut japanilaisten henkivakuutusyhtiöiden vakavaraisuuden uhanalaiseksi mikä huolestuttaa viranomaisia.

LDP kehotti antamassaan julkilausumassa Japanin pankkisektorin selvitystyötä hoitavaa rahoituspalvelutoimistoa ryhtymään toimenpiteisiin pankkien ristikkäisten osakeomistusten purkamisen hillitsemiseksi.

-LDP:n esitys ristiinomistusten purkamisesta tuskin johtaa mihinkään toimenpiteisiin, japanilaisasiantuntija arvioi.

-Kysymys on enemmänkin poliittisten irtopisteiden keruusta.

Pankit puhdistavat taseitaan

Pankkisektorin fuusiot ovat ajaneet pankit purkamaan taseissaan piilottelemiaan tappiollisia omistuksia. Osakekurssit ovat pudonneet voimakkaasti lisääntyneen tarjonnan takia.

Pankit purkavat ristiinomistuksiaan puhdistaakseen taseensa mahdollisimman todenmukaisiksi ennen ensi keväänä toteutettavia suurfuusioita.

Pankit ovat omistaneet paitsi toisiaan myös toistensa ympärille ryhmittyneiden teollisuus- ja vakuutusyhtiöiden osakkeita, joita on pidetty niiden taseissa - kirjanpitolainsäädännön mukaisesti - hankinta-arvoonsa kirjattuna kulloisenkin markkina-arvon sijasta. Nyt omistusten purkaminen on pudottanut omistusten arvot rytinällä markkinatason mukaisiksi.

Japanissa säädettiin viime vuonna uusi kirjanpitolaki, joka määrää kirjaamaan lyhytaikaiset arvopaperisijoitukset markkina-arvoonsa hankintahinnan sijasta ensi huhtikuussa alkavalla tilikaudella ja ulottamaan markkina-arvokirjaus myös pitkäaikaisiin omistuksiin huhtikuusta 2002 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?