200006710 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Romanian talousuudistus yhä puolimatkassa

Julkaistu: 28.11.2000 0:00

Kauppakamarissa ei pelätä vasemmiston valtaannousun kaatavan yksityistämisohjelmaa

Romanian kauppakamarin puheenjohtaja George Cojocaru ei kaunistele kotimaansa karua talousarkea. Hän myöntää kakistelematta, että liike-elämää piinaavat korruptio ja alhainen tuottavuus ja että inflaatio laukkaa tänä vuonna 40 prosentin vauhdilla.

Romaniassa katse onkin suunnattu vuosikymmenen loppuun ja EU-kelpoisuuden saavuttamiseen niin lainsäädännön kuin talousindikaattoreiden osalta. Esimerkiksi inflaation uskotaan painuvan alle kymmenen prosentin vuonna 2003.

Virallisesti maa toivoo pääsevänsä EU:n jäseneksi vuonna 2007, mutta Cojocaru lisäisi taloussyistä lukuun vielä muutaman vuoden.

-Jos Romaniasta tulisi nyt EU:n jäsen, elinkeinoelämämme tuhoutuisi. Meidän täytyy tehostaa tuottavuuttamme pystyäksemme vastaamaan kilpailuun, hän muistuttaa.

-Olisi virhe liittyä jäseneksi jo vuonna 2007. Tuohon ajankohtaan pitää lisätä vielä pari-kolme vuotta, ennen kuin kaikki suunniteltu ehditään saada valmiiksi.

Valta vaihtuu ensi viikolla

EU-prosessin Cojocaru uskoo suojelevan maata myös suurilta poliittisilta suunnanmuutoksilta valtionyhtiöiden yksityistämisen ja muiden talousuudistusten osalta. Ensi vuoteen ulottuvalta yksityistämisohjelmalta odotetaan vielä 1 600 yrityksen myyntiä ja noin kahden miljardin dollarin tuottoa.

Sunnuntaina maassa pidetyt parlamenttivaalit voitti oppositio eli kommunistien seuraajapuolueen PDSR. Puolueen johtaja Ion Iliescu on nousemassa myös maan presidentiksi. Hän oli maan johdossa edellisen kerran 1989-96.

-Tärkeintä on jatkaa demokratian, talouden kohentamisen ja yksityistämisen tietä. Jos nämä vaatimukset täytetään, sijoittajat eivät välitä vallanpitäjien kommunistisesta taustasta, Cojocaru arvioi.

Valtionyhtiöiden mittava myynti ja sitä seurannut työttömyys ja talousahdinko ovat nostaneet sosiaalidemokraattisen PSDR:n suosioon. Cojocaru myös muistuttaa, että edellisen ja ainoan kerran 1990-luvulla Romanian bruttokansantuote osoitti kasvua Iliescun edellisellä valtakaudella, vuosina 1994-1995. Todennäköisimmin uudessa hallituksessa istuu myös osa nykyisen keskusta-oikeisto-koalition puolueista.

Tilastot eivät kerro kaikkea

Tapaus Ikea saa Cojocarun selittämään tarkemmin Romanian kuluttajamarkkinoita. Ruotsalainen huonekalujätti Ikea ei uskaltanut perustaa myymälää Bucarestiin, koska epäili alueen kulutuskysynnän riittävyyttä. Cojocaru nostaa kuitenkin esille Metro-kauppaketjun, joka yllätti itsensä ja muut nopealla laajentumisellaan.

Sadan dollarin keskimääräinen kuukausipalkka ei kerro koko totuutta kansalaisten ostovoimasta, sillä harmaan talouden osuus kansantaloudesta vaihtelee eri arvioiden mukaan 40 ja 60 prosentin välillä.

-Jos romanialaiset ansaitsevat dollarin, he kuluttavat kaksi. Tätä ei ymmärrä, jos ei muista harmaan talouden suurta merkitystä, Cojocaru muistuttaa.

Tuoreimmat osastosta