20000139 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Puutarhurin paras sijoitusniksi

25.11.2000 0:00

Puutarhaansa huolella hoitava viherpeukalo keskittyy useimmiten kasvuvoimaisten ja kukoistavien kasvien vaalimiseen. Rikkaruohot ja nahistuneet naatit hän poistaa.

Sijoittajalle hyvin hoidettu puutarha voi olla sekä iloksi että opiksi. Kukoistavassa puutarhassa on kenen tahansa hyvä nauttia kasvien kauneudesta. Sijoittaja voi nautiskelun lomassa myös hyötyä - hän voi nimittäin matkia salkunhoidossaan puutarhanhoidon perusperiaatteita.

Yhtään kaikille sijoittajille sopivaa salkunhoitotapaa ei ole. Rikkaruohojen ja naattien kitkemisessä sen sijaan olisi itua sijoittajalle kuin sijoittajalle. Tappiolle kääntyneiltä sijoituksilta silmien ummistaminen on huonoa salkunhoitoa siinä kuin rikkaruohojen vaaliminen on kehnoa puutarhanhoitoa.

Sijoittajalla voi olla kiusausta myöntää huono sijoitus vasta, kun myynnissä syntyy tappiota. Kiusaus on suuri varsinkin yksityissijoittajalla, jota tilinpäätöspaineet eivät pakota arvostamaan salkkuaan käyvin arvoin. Tappiollisten kauppojen karttaminen johtaa ääritapauksessa nurinkuriseen salkunhoitoon, jossa tappiolliset sijoitukset jämähtävät salkkuun ja mahdolliset myynnit kitkevät parhaita sijoituksia.

Hyvä puutarhuri tietää, milloin nuukahtanut kasvi pitää heittää kompostiin ja milloin sen elvyttämiseen kannattaa vielä uhrata tarmoa ja apulantaa. Jokaisen sijoittaja voi itse määritellä omat rajansa, milloin sijoitus on liian huono salkussa pidettäväksi.

Osakesalkun vuosikatsastus on juuri nyt vuoden lopussa paikallaan, kun mahdollisin myynnein toteutuvat tappiot ehtii vielä vähentää tämän vuoden voittojen veroista. Salkusta syntyy ajankohtainen kuva, jos ammoisten hankintahintojen asemesta sijoitusten nykyjamaa vertailee vaikka vuoden alkuun. Tulevaisuuden odotuksia voi puntaroida miettimällä kustakin salkun osakkeesta, tekisikö nyt mieli ostaa juuri tätä osaketta. Ellei tekisi, miksi pitää vanhojakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?