200002244 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan KTM on huolissaan pk-yritysten luotonsaannista

Julkaistu: 25.11.2000 0:00

Berliini Saksan kauppa- ja teollisuusministeriö yrittää estää suuria liikepankkeja vetäytymästä pk-yritysten lainanannosta tekemällä pienten ja riskanttien luottojen myöntämistä houkuttelevammaksi.

Ministeri Werner Müller allekirjoitti eilen yhdessä liike-, osuus- ja julkisten pankkien kanssa julistuksen, jossa kaikki pankkiryhmät lupaavat pitää pk-yritysten luotottamisen ydintoimintojensa joukossa.

Ylevän ja pankkien yhteiskunnallisesta vastuusta puhuvan julistuksen takana on kyse valtion tukia kanavoivan yritysluotottaja Kreditanstalt für Wiederaufbaun uusista toimintamalleista, joista tärkein on luottoriskien hoito.

-Pankkien kriteerinä on yhä vähemmän se, minkälaisen koron lainasta saa, ja yhä enemmän se, kuinka suuri riski lainaan liittyy, vahvistaa liikepankkien liiton BdB:n hallituksen jäsen Manfred Weber.

KfW:n johtajan Hans W. Reichin mukaan uudessa mallissa pankki ja yritys hoitavat laina-asian muuten normaalisti, mutta luottoriskistä vastaa lainaa antavan pankin sijaan KfW. Se kokoaa useampien yritysten samantyyppisistä luottoriskeistä koostuvia sijoitussalkkuja ja myy ne eteenpäin.

-Olemme juuri tekemässä kauppoja ensimmäisestä 2,5 miljardin euron paketista. Tulevaisuudessa paketit tulevat olemaan hieman pienempiä, mutta kustannusten kattamiseksi kuitenkin vähintään 500 miljoonan euron suuruisia, Reich kertoo.

Kehitteillä on lisäksi muun muassa paperisotaa vähentäviä it-järjestelmiä, joiden toivotaan painavan luottojen hallinnointikustannuksia alaspäin.

Tuoreimmat osastosta