200006888 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Naisjohtaja hallitsee henkilöstöasiat

Julkaistu: 24.11.2000 0:00

Naisyrittäjien määrä kasvussa

Perheyritystä johtaa yhä useammin nainen. Yrittäminen on naisten mukaan naiselle myös helpompaa kuin miehelle.

Toimitusjohtaja Eila Kuurma on ollut lähes 20 vuotta perheyrittäjänä ja istuu Center-Inn Oy:n hallituksessa. Vuodet ovat opettaneet, että naiselle yrittäminen ei tuota enempää vaikeuksia kuin miehelle - pikemminkin päinvastoin.

Helsinkiläisyritys on kasvannut voimakkaasti viiden viime vuoden aikana. Yhtiöön liitettiin juuri kymmenes ravintola. Työntekijöitä on noin 250. Ravintolaketjuun kuuluvat muun muassa Omenapuu, Country Club, König, Michelle, Rafaello, Gaselli ja Simone.

17-vuotiaan yrityksen liikevaihto on kasvanut pitkälle yli sadan miljoonan markan. Eila Kuurma luovutti vastikään toimitusjohtajuuden pojalleen Kimmo Kuurmalle.

-Yrittäminen on naiselle helpompaa kuin miehelle. Naisen on miestä helpompi puhua ongelmista ja tunnustaa, mitä ei osaa ja pyytää apua. Naisen ei tarvitse päteä niin kuin miehen, Kuurma perustelee.

Eila Kuurman mielipiteisiin yhtyvät rovaniemeläisen Lappset Group Oy:n liiketoimintayksikön johtaja Johanna Ikäheimo ja porvoolaisen Ensto Oy:n johtaja Marjo Raitavuo.

Lisäarvoa yritykseen

-Miehen suojakilpi tekee keskustelemisen miehelle vaikeammaksi kuin naiselle. Tunne tuo lisäarvoa yritykseen. Naista on helpompi lähestyä kuin miestä. Nainen huomaa miestä paremmin ihmisen tunnetiloja ja osaa puuttua asiaan, jos esimerkiksi työntekijä ei saa itsestään irti maksimitehoa, Raitavuo ja Ikäheimo lisäävät.

Sukupolvenvaihdos on yrittäjänaisten mukaan naiselle helpompaa kuin miehelle. Naisen ei tarvitse kilpailla isänsä kanssa miehisistä arvoista. Naiselle sallitaan tyylin vaihto.

Raitavuo kertoo tulleensa perheyritykseen puolivahingossa oltuaan sitä ennen opettajana ja mainosalalla.

-Mainososastolla oli ulkopuolinen vetäjä. Hain paikkaa ja olisin päässyt töihin samana päivänä. Mietin asiaa kuitenkin kolme vuorokautta ja pääsin, Raitavuo muistelee.

Raitavuon mielestä sopiva sekoitus eri-ikäisiä miehiä ja naisia on tärkeää yritykselle.

-Ei ole merkitystä, onko johtaja nainen vai mies, johtaja voi olla myös perheen ulkopuolelta, Raitavuo tähdentää.

Ensto Oy on sähkötarvikkeiden valmistukseen ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistukseen erikoistunut konserni. Viime vuoden liikevaihto oli noin 1,2 miljardia markkaa. Liikevoitto on kasvanut, tämän vuoden tammi-syyskuussa se oli noin 78 miljoonaa markkaa, kun liikevoitto viime vuoden vastaavana aikana oli noin 30 miljoonaa markkaa. Henkilökuntaa on noin 1 700.

Mies kotona

Lappset Groupin Johanna Ikäheimo painottaa, että perheellisellä tavallisesti on organisointikykyä. Nainen pystyy tekemään monta asiaa samaan aikaan.

-Minulla on mies ja lapsi kotona. Mies hoitaa lapsen ja vaatetukseni. Takanani on mies. On tärkeää, että kotona hyväksytään, Ikäheimo painottaa.

Rovaniemeläisyritys valmistaa leikkipaikkojen, puistojen ja katujen kalusteita, kuten keinuja, liukumäkiä, kiipeilypaikkoja ja penkkejä. Yhtiöllä on kokemusta muun muassa yhteistyöstä kahden pääomasijoittajan, Sponsorin ja Capmanin, kanssa. Perheyritys oppi Ikäheimon mukaan yhteistyön avulla näkemään uusia mahdollisuuksia, fokusoimaan liiketoimintaansa ja tuli tarkemmaksi.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 115 miljoonaa markkaa. Yhtiö työllistää suoraan noin 150 henkilöä ja alihankinnan kautta sata ihmistä. Yhtiöllä on lisäksi 200 myyntimiestä 25 maassa. Yhtiö korostaa, että toiminta on aina ollut kannattavaa, ja liikevaihto on kehittynyt tasaisesti.

Johtajia vuokrataan

Helsingin Yrittäjänaiset ry:n puheenjohtaja Milli Lahtinen kertoo, että yhdistyksen yrittäjien määrä kasvaa noin sadalla vuodessa.

-Järjestämme yrittäjäkoulutusta naisille, se on selvästi tärkeää. Naisyrittäjien määrää on kasvanut noin 40 prosenttiin pk-yrittäjistä, Lahtinen sanoo.

Lahtisen yhden hengen yritys tarjoaa leasing-palveluja vuokraamalla muun muassa johtajia.

-Itselläni on taloushallinnon tausta. Työt vaihtelevat tilitoimiston toimitusjohtajuudesta pienyrittäjän lomittamiseen. Edellinen tehtävä oli laskentajärjestelmän suunnittelu Venäjän aroilla. Työssä tarvitaan laaja ja monipuolinen asiakasverkosto eri aloilta, Lahtinen kertoo.

Tuoreimmat osastosta