2000011856 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköisen veroilmoituksen pilotti alkaa tammikuussa

24.11.2000 0:00

Mahdollisuus jättää yrityksen veroilmoitus sähköisesti etenee käytännössä. Elma Oy Electronic Trading ja verohallitus ovat sopineet, että yritykset voivat toimittaa veroilmoituksensa ja tilinpäätöksensä verottajalle ensi vuoden alusta lähtien sähköisesti. Verohallitus pilotoi sähköistä ilmoittamista viime keväänä muutaman yhteisön kanssa.

-Suunnitteilla on jo parin vuoden ajan ollut esimerkiksi sellaisia ohjelmistoja, joiden avulla veronmaksaja voi välittää verohallinnon tarvitsemat tiedot suoraan liike- tai palkkakirjanpidostaan verohallintoon, kertoo verohallituksen ylijohtaja Mirjami Laitinen.

Ilmoituksen tekeminen sähköisesti edellyttää yritykseltä sopimuksen tekemistä operaattorin kuten Elman, Soneran tai Tietoenatorin kanssa operaattorien laatimia lomakkeita käyttäen.

-Yhteistyömalleja mietitään parhaillaan niin, että palvelu tulisi esimerkiksi johonkin portaaliin käytettäväksi, mikä levittäisi palvelua, asiantuntijapalveluiden koordinaattori Heli Salmi Elma Oy:stä kertoo.

Elman Tyvipro -palvelussa (Tyvi = tietovirrat yrityksiltä viranomaisille) siihen liitetään henkilön sähköinen tunnistus eli HST sekä sähköinen allekirjoitus. Palvelussa veroilmoituksia voi lähettää sähköisesti joko pdf-lomakkeiden tai tiedonsiirto-näytön avulla sekä suoraan taloushallinnon ohjelmistoista.

-Ensimmäisenä vuotena mukaan tulevat pioneerikäyttäjät ja kokeilijat. Seuraavana vuonna mukana on jo enemmän massaa, ja siitä se pikku hiljaa etenee, Salmi uskoo.

-Kun olemme siirtyneet euroon vuoden 2002 alussa, pystymme kehittämään enemmän taloushallinnon järjestelmiä tai hankkimaan parempia järjestelmiä, joissa esimerkiksi tiedonsiirrot ovat olemassa. Silloin palvelu kasvaa kunnolla, Salmi uskoo.

Elma Tyvipro -palvelun avulla yritys voi hoitaa viranomaisilmoituksensa verohallituksen lisäksi esimerkiksi Tilastokeskukselle, LEL-Työeläkekassalle ja eläkevakuutusyhtiöille ajantasaisilla sähköisillä lomakkeilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?