2000010763 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Paul Krugman huolissaan maksuhäiriöriskien kasvusta

23.11.2000 0:00

Argentiinan talouden noidankehä on ajanut sen lainakustannukset korkealle lainaajien pelätessä maksuhäiriötä. Argentiina maksoi hiljattain velastaan kymmenen prosenttiyksikköä Yhdysvaltoja korkeampaa korkoa, vaikka sen kokonaisvelkataakka suhteessa kansantalouden kokoon on huomattavasti Yhdysvaltoja kevyempi, kirjoittaa amerikkalainen taloustieteilijä Paul Krugman New York Timesin kolumnissaan eilen.

Krugman on huolissaan korkomarkkinoiden kasvavista luottoriskilisistä. Nousevien talouksien maiden ja yritysten lainojen korkoerot viitelainoina pidettyjen Yhdysvaltojen ja Saksan valtionlainoihin verrattuna ovat nousseet jyrkästi parin viime kuukauden aikana, mikä heijastaa sijoittajien huolta maksuhäiriöiden todennäköisyyden kasvusta. Kyseessä on Krugmanin mukaan normaali markkinareaktio, joskin maksuhäiriöpeloilla on paha tapa muuttua itseään toteuttaviksi: häiriön pelko nostaa rahoituskustannuksia, mikä vaikeuttaa velanhoitoa.

Argentiinan maksuhäiriö näyttäisi tulleen onnistuneesti torjutuksi jo IMF:n lupauksella väliintulosta, mikä on hälventänyt sijoittajien synkimpiä pelkoja. Krugmania huolestuttaa kuitenkin Yhdysvaltojen epäselvä poliittinen tilanne: 90-luvun lopulla maksuhäiriöiden aiheuttamat ketjureaktiot maailman arvopaperimarkkinoilla onnistuttiin tukahduttamaan alkuunsa pääasiassa IMF:n ja Yhdysvaltain keskuspankin ennakkoluulottomilla operaatioilla.

Kun markkinat varautuvat sekä suuryritysten, kuten laajentumistarkoituksessa voimakkaasti velkaantuneiden puhelinoperaattoreiden, että valtioiden maksuhäiriöihin, hallitsemattoman ketjureaktion irtipääsyn todennäköisyys on sitä suurempi, mitä epävarmemmalla pohjalla Yhdysvaltojen hallitus on.

-Jos hallitus sitä paitsi koostuu vasta virkaan nimitetyistä arkkikonservatiiveista, jotka refleksinomaisesti vastustavat kaikkia valtioiden toimia markkinareaktioiden vaimentamiseksi, maailma voi vielä hämmästyä siitä nopeudesta ja laajuudesta, jolla asiat voivat mennä pahasti vinoon, Krugman päättää kolumninsa.

Krugman on koko syksyn ajan vastustanut George W. Bushin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi. Hän pitää varapresidentti Al Gorea maan ja maailman talouden kehityksen kannalta selkeästi parempana valintana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?