200001039 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäjän WTO-aikataulu epärealistinen

Venäjä haluaa Maailman kauppajärjestön jäseneksi jo ensi vuonna

18.11.2000 0:00

Moskova Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tällä viikolla vierailullaan Bruneissa Venäjän haluavan Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi jo ensi vuonna ennen järjestön seuraavaa neuvottelukierrosta. Tämän on arvioitu alkavan vuonna 2002.

Maailman kauppajärjestön päämajassa Genevessä Venäjän aikatauluun suhtaudutaan kuitenkin epäilevästi.

-Se on hyvin epärealistista. Venäjällä on vielä erittäin paljon lainsäädäntötyötä tehtävänään pysyäkseen tässä aikataulussa. Jopa venäläiset myöntävät tämän. Venäjän valtuuskunnan jäsen sanoi heidän valmistelevan lakia, joka takaisi tavaroiden vapaan liikkuvuuden maassa. Venäjällä ei siis ole vielä riittävää lainsäädäntöä takaamaan tavaroiden vapaa liikkuvuus edes maan sisällä, puhumattakaan ulkomaankaupan vapaudesta, kertoo WTO:ta lähellä oleva nimettömänä pysyttelevä lähde Genevestä.

Osa tarvittavista laeista on jo Venäjän parlamentissa, mutta eräät ovat vasta valmisteluasteella.

Poliittinen tahto löytynyt

Venäjä on neuvotellut WTO jäsenyydestä vuodesta 1995 lähtien. Neuvottelut ovat kuitenkin polkeneet paikoillaan, koska Venäjällä ei ole ollut sisäpoliittista yhteisymmärrystä kauppajärjestön jäsenyydestä. Nyt tällainen konsensus näyttäisi löytyneen. Ainakin Venäjän hallitus ja presidentti ovat vakaasti ilmoittaneet Venäjän pyrkivän saamaan neuvottelut nopeasti päätökseen.

-Putin näyttää ajavan Venäjän WTO-jäsenyyttä ja poliittista tahtoa tuntuu löytyvän. Lainsäädäntötyö on kuitenkin niin laaja, että on vaikea uskoa, että he ehtivät tehdä kaiken ensi vuoden kuluessa, nimetön lähde sanoo.

Kiinalla kestänyt 14 vuotta

WTO-jäsenyysneuvottelut ovat luonteeltaan erittäin hitaita. Kandidaattimaan pitää käytännössä sopia jäsenyyden ehdoista jokaisen WTO:n 139 jäsenmaan kanssa erikseen. Esimerkiksi Kiinalla jäsenyysneuvotteluihin on mennyt jo 14 vuotta ja ne jatkuvat edelleen. Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin periaatteellisen hyväksynnän jälkeen Kiinan pitää sopia vielä esimerkiksi Meksikon kanssa.

Myös Kiina on ilmoittanut haluavansa WTO:n jäseneksi ennen seuraavan neuvottelukierroksen alkua ensi vuonna. Uuden neuvottelukierroksen on arvioitu siirtävän kandidaattimaiden neuvotteluaikataulua usealla vuodella eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?