200003203 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuohkean kuplivaa leipää

Julkaistu: 18.11.2000 0:00

Italialaisen leivän ilmavuus jaksaa ihastuttaa ihmisiä kaikkialla maailmassa. Sen salaisuutena on biga eli italialainen leipäjuuri, jonka paikalliset sanovat antavan leivälle silmät. Yleensä tätä leipäjuurta lisätään noin 50 grammaa taikinaan. Se ei korvaa kuitenkaan hiivaa, jota on lisättävä taikinaan aina leipäohjeen mukaan.

Italialainen leipäjuuri

noin 30 g tuorehiivaa

1 dl kädenlämpöistä vettä

2 dl tummia vehnäjauhoja

Kaada vesi kulhoon. Murenna joukkoon hiiva, lisää jauhot ja sekoita paksuksi taikinaksi. Peitä kulho kostealla pyyheliinalla. Anna juuren käydä huoneenlämmössä 24-36 tuntia. Jos juuri käy pitempään, se happanee ja sen tuoksu muuttuu epämiellyttäväksi! Muista pitää pyyheliina koko ajan kosteana.

Tuoreimmat osastosta