20000459 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsä-Botnia seisottaa tuotantoa vuodenvaihteessa

Julkaistu: 17.11.2000 0:00

Sellun hinnan pelätään laskevan jo ennen vuodenvaihdetta

Sellumarkkinoilla kysyntä on parin viime kuukauden aikana heikentynyt. Norscan-tuottajien markkinaselluvarastot kasvoivat lokakuussa ennakoitua nopeammin eli 150 000 tonnia, ja varastojen määrä nousi yli 1,5 miljoonaan tonniin. Puolentoista miljoonan tonnin rajaa pidetään yleisesti niin sanottuna kriittisenä rajana, jonka jälkeen paineet hintojen laskuun lisääntyvät nopeasti.

Lokakuun odotettua suuremman nousun takana on Kanada, jossa sellutehtaiden käyttöaste nousi 97 prosenttiin. Kysynnän hiipumisen seurauksena markkinasellun tuottajat ovat ilmoittaneet seisokeista vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Ilmoitettujen seisokkien kokonaismäärä on noin 0,5 miljoonaa tonnia. Se on viisi prosenttia maailman markkinasellun tuotannosta yhdellä vuosineljänneksellä. Noin puolet ilmoitetuista seisokeista tapahtuu Pohjois-Amerikassa.

Ainakaan vielä ei varastojen kasvu ole vaikuttanut hintoihin, mutta paisuneiden varastojen pelätään laskevan hintoja jo ennen vuodenvaihdetta, elleivät varastot pienene. Jos sellun hinta laskee, on vaarana, että se vetää alaspäin myös hienopaperien hintoja.

Valkaistun havusellun hinta on pysynyt jo kolmen kuukauden ajan 710 dollarissa tonnilta. Aikaisemmin hintatason uskottiin kestävän vuoden loppuun saakka.

Sellun dollarihinta on vajaat 20 prosenttia korkeampi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Euron heikkenemisen takia euromääräinen hinta on noin 40 prosenttia viimevuotista parempi. Koivusellun hinta on noussut tätäkin nopeammin. Koivusellun markkinahinta on noussut vuodessa noin 50 prosenttia 800 euroon eli noin 690 dollariin tonnilta.

Aasiassa pienennetty varastoja

Sellun kysyntää on pienentänyt syksyn aikana se, että Aasiassa erityisesti Kiinan ja Korean paperitehtaat ovat pienentäneet selluvarastojaan. Tämä on tuntunut erityisesti Pohjois-Amerikan sellunvalmistajien varastoissa. Kanada tuottaa markkinasellua noin 9,5 miljoonaa tonnia, Yhdysvallat noin 8 ja Ruotsi 3,7 miljoonaa tonnia. Vaikka Suomessa tuotetaan sellua Ruotsia enemmän, integroidun tuotannon takia markkinasellun tuotanto on vain noin kaksi miljoonaa tonnia.

Vaikka Suomen osuus markkinasellusta on pieni, myös suomalaiset valmistajat pitävät joulun aikaan normaalia pidemmän seisokin.

-Joulun tes-seisokkien yhteydessä pidämme normaalia pidemmän seisokin. Rajoitamme näin tuotantoa 25 000 tonnia, sanoo johtaja Jyrki Yrjö-Koskinen Metsä-Botniasta.

Metsä-Botnia tuottaa markkinasellua noin 500 000 tonnia vuodessa.

Tuoreimmat osastosta