200005974 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

VM ei lupaa lisää rahaa valtion palkkoihin

Julkaistu: 17.11.2000 0:00

Valtiovarainministeriö ei lupaa lisää rahaa valtion työntekijöiden palkkoihin. Valtiovarainministeriön henkilöstöosaston hallitusneuvoksen Tuomo Vainion mukaan tilannetta on tarkasteltu virastoittain eikä lisäbudjettia tarvita. Virastojen pitää kaivaa rahat palkankorotuksiin karsimalla menojaan.

-Tälläkin budjetoinnilla päästään siihen, että palkat maksetaan, väkeä ei irtisanota eikä lomauteta eikä pysyväisluonteisia tehtäviä vähennetä, Vainio sanoo.

-Virastot pystyvät säästämään esimerkiksi matka- ja vuokramenoistaan, projektitöistä ja määräaikaisista tehtävistä. Käytäntö voi olla, ettei sijaisia palkata siinä määrin kuin aiemmin.

Vainio huomauttaa, että ministeriöt ja virastot arvioivat lomautustarvettaan säännöllisesti ja viimeksi lomautustarpeeseen viittasi vain 14 virastoa. Muun muassa oikeuskanslerinvirasto, tuomioistuimet, vankeinhoitolaitos, poliisi ja työvoimahallinnon alue- ja paikallistaso saivat lokakuussa nuijitussa lisäbudjetissa 29 miljoonaa markkaa.

-Siinä paikattiin pahimpia, Vainio tiivistää.

Valtion palkkarahat ovat tänä syksynä kuohuttaneet eduskuntaa. Maria Kaisa Aulan (kesk.) johtama valtiovarainvaliokunta haluaa kattaa palkkamenot korotuksineen kokonaan lisäbudjetissa, kun taas valtiovarainministeriö Sauli Niinistön (kok.) johdolla vaatii virastoja kustantamaan korotukset säästämällä toimintamäärärahoistaan. Käytännössä tänä vuonna on riidelty runsaan sadan miljoonan markan summasta, mikä on noin kuudesosa palkankorotusten kokonaiskustannuksista.

Vainion mukaan riitely on hyvien aikojen politiikkaa. Hän muistuttaa, että vuonna 1995 hallitus jätti kahtena vuotena budjetoimatta koko sopimusratkaisun.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta vaatii valtiovarainministeriötä selvittämään ensi tiistaihin mennessä kirjallisesti, kuinka valtionhallinnon palkkarahojen riittävyys taataan ensi vuoden talousarviossa. Valiokunta on vaatinut vastaavaa selvitystä aiemminkin, mutta ei ole sitä saanut.

Tuoreimmat osastosta