200008878 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Määrä kasvoi, laatu heikkeni

Julkaistu: 17.11.2000 0:00

Toimialalle tulleet uudet pörssiyhtiöt ovat laskeneet tietoliikenteen ja elektroniikan keskimääräistä arvostustasoa, vaikka vanhat supertähdet loistavat suunnilleen yhtä kirkkaina kuin ennenkin ja tulokkaissakin on Comptelin ja F-Securen kaltaisia imagojyriä.

Aspocompin, Okmeticin, Teklan, TJ Groupin ja Wecan Electronicsin kaltaiset uudet yhtiöt ovat kuitenkin yhä heikosti tunnettuja ja muutenkin yrityskuvaltaan kovin vaatimattomia. Esimerkiksi TJ Groupilla on aimo annos kerrassaan negatiivista imagovoimaa, mistä kertoo sijoittuminen korkealle tähtiyrityksen vastakohta-äänestyksessä.

Sekavan ja monien mielestä suorastaan harhaanjohtavan viestinnän ansiosta myös JOT Automationin yrityskuva heikkeni selvästi. Viime vuoden kyselyssä rakettimaisesti nousseelle yhtiölle kävi tänä vuonna vanhanaikaisesti: tulosvaroitusten, pääomistajien pahaan aikaan osuneiden osakemyyntien ja riitaisesti kaatuneen PMJ Automec -fuusion seurauksena maine kyllä kasvoi mutta kunniasta lohkesi aika iso siivu pois.

JOT Automation menetti viime vuoteen verrattuna paljon mainintoja niin kannattavuudesta, liikkeenjohdon taidoista, innovatiivisudesta kuin kiinnostavuudesta sijoituskohteena. Kaatuneen fuusion toinen osapuoli PMJ Automec sai kyllä huomattavasti JOT Automationia heikommat arvosanat, vaikka viimeiset surkeat tulostiedot eivät vielä kyselyä tehtäessä olleet vastaajien tiedossa.

Päinvastaisen liikkeen koki Elcoteqin yrityskuva, joka ilman isompia julkisia elämöintejä on loikannut mielikuvissakin komeasti ylöspäin. Taloussanomien imagokyselyn vastaajat arvostavat selvästi oikeita näyttöjä, joita Elcoteq on tänä vuonna antanut roiman tulosparannuksen muodossa.

Elcoteq keräsi runsaasti lisämainintoja paitsi hyvästä kannattavuudesta, myös korkeasta laatutasosta, liikkeenjohdon taidoista ja varsinkin kiinnostavuudesta sijoituskohteena. Elcoteqin yrityskuvan kaunistumisesta kertoo mysö se, että Tähtiyritys-äänestyksessä se oli vanhoista listayhtiöistä eniten lisämainintoja saanut yritys.

Tähtimainintojen perusteluissa Elcoteq saa runsaasti kiitosta rohkeasta kasvusta ja toiminnan laajentamisesta uusille mantereille. Pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Antti Piipposaa joitakin henkilökohtaisiakin kehuja.

Taloussanomien lukijat eivät selvästikään pidä rehellistä rikastumista syntinä. Piipon ja esimerkiksi F-Securen Risto Siilasmaan henkilökohtaisen vaurastumisen moni kyselyn vastaaja noteeraa kannustavaksi esimerkiksi muille siitä, että yrittäminen kannattaa.

F-Securen suurin imagopuute on ymmärrettävästi heikko kannattavuus, jonka on toki noustava ennen pitkää paremmalle tolalle muistakin kuin imagosyistä. Mutta runsaista kehuista päätellen vastaajat kyllä luottavat siihen, että F-Secure tekee vielä tulostakin, ja paljon.

Toisen positiivisen tulokkaan Comptelin yrityskuvasta ei Tähtiyritys-kyselyn vastaajien silmissä löydy oikeastaan mitään pahempaa säröä. Pisteitä kertyy tasaisen vankasti kaikista arvostelukohteista - lukuun ottamatta yhteiskunnallista vastuuntuntoa. Luultavasti vastaajien on vaikea hahmottaa sitä, mitä ohjelmistoyritykselle yhteiskunnallinen vastuuntunto tarkoittaa.

Nokia tosin saa yhteiskunnallisesta vastuuntunnostakin korkeat arvot. Tätä ruksia Nokialle antaessaan vastaajat ovat luultavasti ajatelleet Nokia-klusterin työllistävää roolia.

Tietoliikennetoimialan kärkipäässä kakkostila vaihtui Soneran yrityskuvavoiman heikettyä ja vuosikymmenien kestotähden Vaisalan taas vaihteeksi kohennettua väkevää imagoaan.

Soneran yrityskuvavoiman heikentyminen on varsin maltillinen yrityksen ympärillä velloneeseen huhumyllyyn, tuloskunnon heikkenemiseen, umts-lisenssien hintojen synnyttämiin epäluuloihin ja ennen kaikkea osakekurssin romahdukseen nähden. Soneran rahassa mitatusta arvosta on pörssissä kadonnut kolme neljännestä, mutta yrityksen imago ei ole kummoista kolhua kärsinyt.

Taloussanomien lukijat ovat selvästi odotuksissaan paljon kärsivällisempiä kuin osakemarkkinoita edestakaisin riepottavat voimat. Kannattavuudesta ja kiinnostavuudesta sijoituskohteena kyselyn vastaajat antoivat Soneralle selvästi vähemmän kiitosta kuin vuosi sitten, mutta esimerkiksi innovatiivisuudesta yhtiö sai entistäkin enemmän kehuja.

Nokian keskenään kilpailevista Eimon ja Perloksen imagot lähestyvät toisiaan, kun Perlos hieman menetti kehujaan, lähinnä innovatiivisuudesta. Eimon aiemmin heikko tunnettuus sensijaan lisääntyi runsaasti. Kannattavuusmainintoja Eimon tämän vuoden tulosnotkahdus on syönyt. Viimeiset tulostiedot, joita vastausaikana ei vielä ollut käytössä, tosin kertovat taas käänteestä parempaan.

Kyrosta irtautunut, teleoperaattoreille lisäarvopalveluja kauppaava Tecnomen sijoittuu imagoltaan pörssitulokkaiden harmaaseen keskikastiin, joka on heikosti tunnettu ja jossa mikään ei vastaajia erityisemmin säväytä. Varsinaisesti huonoksi Tecnomenin yrityskuvaa ei silti voi moittia.

Elisa Communications häviää yrityskuvan kaikilla keskeisillä osa-alueilla tytäryhtiölleen Comptelille. Elisa on kuitenkin vastaajien arvioissa selvästi innovatiivisempi kuin Helsingin Puhelin viime vuonna. Runsas ja kekseliäs mainonta onnistui säilyttämään yrityksen tunnettuuden korkealla, mikä on nimeään vaihtaneelle yhtiölle poikkeuksellista.

Tuoreimmat osastosta