200009185 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsi muuttuu sähkön myyjästä sähkön ostajaksi

Suomen sähköstä lähes kymmenesosa on tullut Ruotsista, mutta Ruotsin energiaviranomainen ennustaa isoa muutosta

17.11.2000 0:00

Ruotsin energiaviranomainen Energimyndigheten arvioi tuoreessa lähivuosien ennusteessaan, että Ruotsi kääntyy sähkön nettoviejästä sähkön nettotuojaksi. Pääosa Suomeen tuotavasta sähköstä tulee nykyisin Ruotsista.

Vielä viime vuonna sähkön nettovienti Ruotsista oli 7,5 terawattituntia, mutta Energimyndigheten arvioi, että ensi vuonna Ruotsi joutuu jo turvautumaan 9,2 terawattitunnin nettotuontiin.

Vuonna 2002 tuonti on viranomaisarvion mukaan hieman tätäkin suurempi. Syynä on ydinsähkön tuotannon väheneminen ja oletus, että vesivuodet palautuvat taas lähemmäs normaalitilannetta.

Viime vuodet ovat olleet Ruotsissa ja Norjassa epätavallisen sateisia. Tänä vuonna Ruotsin vesivoimaloissa syntyy sähköä 75 terawattituntia, tämä on 11 terawattituntia eli 17 prosenttia yli pitkän ajan keskiarvon.

Myös ensi vuosi on arvion mukaan hyvä vesisähkövuosi, koska varastoissa on vuoden alkaessa paljon vettä. Vuodesta 2002 Energimyndigheten odottaa normaalia vesivuotta.

Hiilisähkön käyttö kasvaa

Kaikkiaan sähköntuotanto Ruotsissa vähenee arvion mukaan viime vuoden 151 terawattitunnista 138 terawattituntiin vuonna 2002. Kun samanaikaisesti sähkön kulutus kasvaa neljä prosenttia, muuttuu Ruotsi sähkön nettoviejästä nettotuojaksi.

Energimyndigheten olettaa, että tarvittava sähkö tuodaan Norjasta, Tanskasta, Saksasta, Puolasta ja myös Suomesta, joka nykyisin on itsekin suuri sähkön nettotuoja.

Vesisähköä myyvää Norjaa lukuun ottamatta kaikki tuontimaat ovat tosin ympäristömielessä hyvin ongelmallisia. Saksasta, Tanskasta ja Puolasta tuotava lisäsähkö on lähes yksinomaan hiilellä tehtyä.

Suomen kautta tulevan sähkön alkuperäisiä lähteitä voivat käytännössä olla vain venäläiset voimalat, koska Suomessa ei ole omaa ylikapasiteettia. Kuivana vuotena Norjastakaan ei riitä vesisähköä vientiin, vaan se joutuu itsekin turvautumaan tuontisähköön.

Sähköntuotannon väheneminen Ruotsissa on Suomen sähkömarkkinoilla iso asia, koska pääosa Suomeen tuotavasta sähköstä tulee nykyisin Ruotsista. 12 viime kuukauden aikana sähkön nettotuonti Suomeen on ollut 12,1 terawattituntia eli 15 prosenttia sähkön kulutuksesta. Määrästä 7,5 terawattituntia eli yli 60 prosenttia on tullut Ruotsista, loput Venäjältä.

Ruotsista tuleva sähkö kattaa siis lähes kymmenesosan Suomen kokonaiskulutuksesta. Ruotsin kautta Suomeen tulevassa sähköstä osa on norjalaista vesisähköä, koska täysien vesivarastojen vuoksi Norjasta on riittänyt sähköä runsaasti vientiin.

Etelä-Ruotsi pelkää pakkasia

Jos Energimyndighetenin ennuste toteutuu, sähkön on pakko kallistua Pohjolassa voimakkaasti, koska nykyisillä sähkön pörssihinnoilla sähköntuottajat eivät ota käyttöön lisäkapasiteettia. Esimerkiksi Suomessa on pitkäaikaissäilöön pantuja Fortumin suuria hiililauhdelaitoksia, joita ei nykyisillä sähkön hinnoilla kannata käyttää.

Ruotsissa levisi alkusyksyn aikana viime vuoden tapaan iso huoli siitä, miten sähkö riittää Etelä-Ruotsissa, jos talvesta tulee kylmä. Barsebäckin toisen yksikön sulkemisen jälkeen Ruotsin sisäinen siirtokapasiteetti on käynyt niukaksi, kun Etelä-Ruotsiin on syntynyt iso vaje tuotantoon. Pääosa tuotantokapasiteetista on maan keski- tai pohjoisosissa.

Viime talvena leutojen säiden ansiosta ongelmia ei tullut. Tulevan talven pakkasista ei vielä ole tietoa, ja sähkön peruskulutus on viime vuodesta kasvanut. Esillä on ollut esimerkiksi erilaisia vapaaehtoisen säännöstelyn malleja, joilla lämmityssähkön riittävyys kotitalouksiin voidaan paukkupakkasillakin turvata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?