2000012120 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ristiriitaisia hahmoja

Julkaistu: 17.11.2000 0:00

Tähtiyrityksen vastakohta -kysymys osoittaa, että monien tietoliikennetoimialan yritysten imagot ovat melko ristiriitaisia.

Räikein esimerkki on Sonera. Se sijoittuu positiivisessa tähtiyritysäänestyksessä kirkkaasti kakkoseksi, mutta kiipeää myös vähiten arvostettujen yhtiöiden listalla korkealle, peräti kahdeksanneksi. Selvästi useampi vastaaja toki pitää Soneraa tähtenä kuin sen vastakohtana. Eikä Sonera koko Tähtiyritys-kisan kakkostilaansa menettäisi, vaikka kehuista vähennettäisiin haukut.

Hiukan pienempi positiivisten ja negatiivisten mainintojen ero on toisella ristiriitaisella it-yhtiöllä F-Securella. Melkein tasoissa ovat puntit Elisa Communicationsilla ja ja JOT Automationilla. Internet-profiloituneen Talentumin haukut sitten ylittävät jo kehujen määrän.

Yhtiöiden ristiriitaiset yrityskuvat kertovat liiketoimintojen luonteesta. Mahdollisuudet ja riskit ovat suuria. Toiset uskovat epävarmassa ympäristössä yhtiön tulevaisuudesta hyvää ja toiset huonoa. Eikä tässä vaiheessa ole mitään objektiivista mittaria sen arvioimiseksi, kummat ovat oikeassa. Aiheesta voi lyödä rahoillaan vetoa pörssissä.

Nokiankin kuningastien varrella on vuosien varrella riittänyt maailmanlopun ennustajia. Kymmenen vuotta sitten moni viisas tiesi ihan varmaksi sen, ettei suomalaisyhtiö voi menestyä kulutustavarabisneksessä, eikä Suomessa kannata valmistaa mitään kivitaloa pienempää tuotetta.

Ja moni piti aikoinaan Skoppia kerrassaan loistavana, aivan ylivoimaisesti parhaana suomalaispankkina. Sehän tienasi hurjasti aggressiivisella sijoituspolitiikallaan.

Kaikki eivät voi aina olla oikeassa.

Tuoreimmat osastosta