200009450 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työkirja uupuneille ja meille muillekin

Julkaistu: 16.11.2000 0:00

Työuupumuksesta on vaikea kirjoittaa toistamatta itsestäänselvyyksiä. Aihetta on vatvottu sen verran paljon, että kaikki kuulostaa vähän turhan tutulta.

Filosofian tohtori, psykologi ja psykoterapeutti Annukka Merikallio onnistuu kuitenkin ihan hyvin. Katkaise stressikierre - oikaise työelämäsi -kirja on selkeä, kansantajuinen ja nopealukuinen.

Kannen perusteella sitä ei uskoisi: epätarkan herätyskellon päälle on ympätty kummallisia sanoja (vikavirta, loisteho, heräämisen vaikeus), jotka eivät maallikolle aukene ja joiden merkityksen Merikallio selittää vasta viime metreillä.

Kansien sisällä on kuitenkin ihan maallikkotason tavaraa. Merikallio selittää työuupumuksen merkit, syyt ja seuraukset ja höystää asiaa tarinoilla elävästä elämästä.

Tarinoita on vähän liikaakin. Varsinainen pihvi tahtoo unohtua, kun Merikallio unohtuu höysteiden kiemuroihin. Se tekee uupumukseen jo aiemmin tutustuneen matkanteosta turhan hidasta: Merikallio pääsee varsinaiseen asiaan päästään vasta 50 viimeisen sivun aikana.

Loppu onkin kirjan parasta antia. Merikallio tarjoilee selkeitä ohjeita selviytymiseen. Hän kertoo esimerkiksi miten psykoterapiaan pääsee ja milloin siihen saa tukea Kelalta

Merikallio opastaa myös uupuneiden työympäristöä. Useimpien esimiesten varmaan kannattaisi lukaista läpi osio, jossa puhutaan palautteesta. Väärällä tavalla esitetty kiitos nimittäin voi kuulostaa kohteen korvissa moitteelta.

Hyvän työkirjan iso miinus tulee kielestä: kehnoa suomea on ikävä lukea.

Annukka Merikallio: Katkaise stressikierre - oikaise työelämäsi. 116 sivua, 168 markkaa. Kauppakaari 2000.

Tuoreimmat osastosta