2000011523 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elektroniikka tarjoaa apua myös vammaisen arkipäivään

Julkaistu: 14.11.2000 0:00

Apuvälineyrittäjä toivoo helpotusta kuntien säästötarpeille

Vastoin yleistä noususuhdannetta, lepattaa vanhuksille ja vammaisille suunnattujen apuvälineiden kauppa edelleen säästöliekillä. Forssalaisyrittäjä Jorma Lähdemäki pitääkin selvänä, ettei lama hellitä alalla otettaan ennen kuin julkisen sektorin säästöpaineet hellittävät.

Lähdemäen yrityksen liikevaihdosta noin 70 prosenttia tulee kunnilta, valtiolta ja muilta julkisen rahoituksen varassa toimivilta yhteisöiltä. Jäljelle jäävä viidesosa kertyy vakuutusyhtiöiltä sekä yksityishenkilöiden suorista hankinnoista.

-Yksityishenkilöiden osuutta on vaikea nostaa nykyistä noin viittä prosenttia korkeammaksi. Heihin pätee apuvälinehankinnoissa sama kuin yhteiskunnallisiinkiin toimintoihin. Kun tulevaisuus näyttää epävarmalta, ei uskalleta ostaa kuin se, mikä on aivan välttämätöntä, Lähdemäki toteaa.

Tuotekehitys kärsii

Julkisyhteisöjen kädestä suuhun eläminen heijastuu Lähdemäen mukaan vammaisten apuvälinealalla jo yleisemminkin. Laiteyrityksissä tilanne tuntuu esimerkiksi tuotekehitykseen liikenevissä panostuksissa. Tästä huolimatta forssalaisyrittäjä luonnehtii apuvälineissä tapahtuvaa eteenpäinmenoa todella nopeaksi. Suuntaa ja vauhtia kehitykselle on hänen mukaansa antanut varsinkin elektroniikan vahva kehitysvauhti.

Apuväline Lähdemäen tuotekehityksen ykköskohde on kuntoilulaite, jolla vammainen voi nostaa ja ylläpitää suorituskykyään sisätiloissa monipuolisten harjoitteiden avulla ympäri vuoden. Markkinoille uuden sukupolven tuote on tarkoitus saada ensi talven aikana.

-Toivomme kuntoilulaitteen vilkastuttavan myös vientiä. Tällä hetkellä viennin osuus on liikevaihdostamme kymmenen prosentin luokkaa. Se on uskoakseni sektori, jossa yritykselle olisi luotavissa tehokkaimmin kasvupohjaa.

Vammaisuus lisää uskottavuutta

Oman valmistuksen ohella Apuväline Lähdemäki Oy harjoittaa maahantuontia eri puolilta maapalloa. Tarjonta kattaa apuvälinekirjon laidasta laitaan, keittiökalusteista ja saniteettivälineistä pyörätuoleihin.

Lähdemäki on toiminut vammaisten apuvälineyrittäjänä vuodesta 1971 lähtien. Yrityksen perustamiseen vaikutti ratkaisevasti oma, pysyvään pyörätuolilla liikkumiseen johtanut vammautuminen pari vuotta aikaisemmin tapahtuneessa auto-onnettomuudessa.

Yrittäjäntaipaleensa hän oli käynnistänyt jo ennen sitä pyörittämällä kimpassa kaverinsa kanssa autokorjaamoa.

-Oma vammaisuus on hyödyttänyt yritystoimintaani ainakin siinä mielessä, että se on helpottanut kontaktien solmimista. Yleisesti tunnutaan olevan sitä mieltä, että vammainen on vammaisille tarpeellisten välineiden paras asiantuntija.

Tällä hetkellä Apuväline Lähdemäki Oy työllistää suoraan seitsemän henkilöä.

Yhtiöittäminen tervehdyttää kilpailua

Alan lähitulevaisuudelle tuo Jorma Lähdemäen mukaan oman kysymysmerkkinsä SPR:n apuvälinetoimintojen ja Invalidiliiton Proteesisäätiön toimintojen yhdistäminen Respecta-yhtiön nimiin. Yhtiö aloitti toimintansa lokakuun alussa, ja se on seurausta Suomen Yrittäjien ja Raha-automaattiyhdistyksen viime keväänä tekemästä sopimuksesta, jossa järjestöjä suositeltiin irrottamaan liiketoimintansa yhteiskunnan tukemista säätiöistä. Vastaava Kilpailuvirastonkin hyväksi näkemä järjestely ulottuu myös kuntien ja kuntainliittojen ylläpitämiin suojatyökeskuksiin.

Alan yrittäjien jo pitkään ajamaa ratkaisua Jorma Lähdemäki pitää pitkän päälle kilpailutilannetta tervehdyttävänä. Alkuvaiheessa se saattaa kuitenkin johtaa aggressiiviseenkin kamppailuun markkinaosuuksista.

Apuväline Lähdemäki Oy

 - Toimipaikka: Forssa.  -  Toimiala: Vammaisten apuvälineiden suunnittelu, valmistus, maahantuonti ja markkinointi.  -  Perustettu: 1971.  -  Työntekijöitä seitsemän.  -  Liikevaihto kuusi miljoonaa markkaa

Tuoreimmat osastosta