Majakan takaa maailmalle

Julkaistu:

Ilpo Kuokkanen haluaa tehdä käsityönä rakentamastaan Jippiistä nettimaailman mäkkärin
Julkisuudessa Jippii Group eli entinen Saunalahti on ollut Harri Johannesdahl. Kun kommenttia on tarvittu, sen on antanut teleoperaattorin toimitusjohtaja. Johannesdahl on hyvä keulakuva: siniset silmät huokuvat vilpittömyyttä ja pehmeä ääni tulee jostain syvältä. Kun Johannesdahl sanoo jotain, siihen tekee mieli uskoa.

Muutama viikko sitten Jippiin hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi valitun Ilpo Kuokkasen, 36, suusta lauseet putoilevat harvakseltaan, vähän vastentahtoisesti. Sanojen välissä Kuokkanen vilkuilee kysyjän motiiveja. Ilme pysyy kurissa ja kädet paikallaan.

Usein Kuokkanen ei viime vuosina ole julkisuuteen suostunutkaan. Hän on kuitenkin mies majakan takana, Saunalahden isä.

-Minähän tämän olen käsityönä rakentanut. Kun tämä kerran on minun visioillani ja strategioillani luotu, niin kai minä olen tätä paras johtamaan, Kuokkanen sanoo.

Tämä on hyvä vuosi astua esiin majakan takaa. Jippiin tammi-kesäkuun tulos näytti plussaa ja loppuvuodenkin pitäisi sujua samoissa merkeissä. Huhtikuussa listautuneen yhtiön osakekurssi viipottaa päättäväisesti yläviistoon toisin kuin monen muun pörssiuntuvikon. Kesällä yhtiö kasvoi Suomen toiseksi suurimmaksi internet-operaattoriksi ja viime kuussa se osti itselleen jalansijan Saksasta ja Britanniasta.

Siinä onkin yksi syy siihen, että Kuokkanen istuu neuvotteluhuoneessa pälyilemässä talouslehden toimittajaa.

-Meritalla on edelleenkin niin paljon valtaa tässä maassa, että jos olisin liian aikaisessa vaiheessa tullut esiin, se olisi voinut vahingoittaa yhtiötä. Kun totta puhutaan, niin se on se syy.

Kuokkasella on nimittäin värikäs menneisyys. Oulun Kärppien vasen laitahyökkääjä taklasi A-junnukaukalossa sellaisia kuin Raimo Helminen ja Esa Tikkanen kunnes päätti ryhtyä kovaksi juristiksi. Oikeustieteen opinnot ovat yhä kesken, mutta oikeussaleihin Kuokkanen on tutustunut.

Kasinovuosina parikymppinen Kuokkanen pisti omat ja lainatut rahat osakkeisiin. Lisää rahaa kertyi pääomasijoittajilta, muun muassa Jippiitä omistavilta Ari Salmivuorelta ja Rauno Puolimatkalta. Kuokkanen perusti siskonsa kanssa Himos-hiihtokeskuksen ja keskittyi sitten sijoittamaan muun muassa Sonkariin, Sponteliin ja Sentraan.

Sentran sotkuja puitiin oikeudessa vuosia. Mutapainissa lentelivät kiristyssyytteet ja satojen miljoonien markkojen vahingonkorvausvaateet, mutta tuomion sai vain Sentran johto. Asianajaja Robert Liljeströmille kunnianloukkauksesta langetetut 116 400 markan sakot olivat aikanaan Suomen suurimmat.

-Siitä haluttiin tehdä monimutkainen asia, mutta yksinkertaistahan se oli: SYP halusi pistää Sentran kiinteistölaskut Tukkupartin osakkeenomistajien maksettavaksi. Enhän minä voinut sellaista hyväksyä. Yhtiöni omisti sentään kymmenen prosenttia Tukkupartista, Kuokkanen tuhahtaa ja kaivaa salkustaan kahdeksan vuotta vanhan Kauppalehden näyttääkseen, että ainakin yhdessä jutussa asia on selitetty oikein.

Jupakka ratkesi kolme vuotta sitten siihen, että SYP:n jälkeläinen Merita osti Kuokkasen ja muut kapinaosakkaat ulos. Yhteensä rahaa kului 36 miljoonaa markkaa, josta tietysti vain osa päätyi Kuokkasen taskuun.

-Oikea summa, kuittaa Kuokkanen osuutensa.

Sentra-sotku jätti silti jälkensä Kuokkaseen. Jupakan peruina Kuokkasen nimi yhdistyy Suomen Asiakastiedon yritysrekistereissä moneen maksuhäiriöiseen yritykseen. Toisten mielessä hän on vieläkin vähän epämääräinen liikemies. Kun Talouselämä-lehti liitti äskettäin Kuokkasen nimen eteen riidankylväjäksi leimattu -sanat, Kuokkanen kimmastui tosissaan.

-Kuka on leimannut? Merita on! Se pitäisi myös sanoa. Ei se niin ole, että kaikki ovat sitä mieltä.

Kun Sentrasta vielä käräjöitiin, Kuokkanen käänsi katseensa internetiin. Ajatus tuli kauppakorkeakoulussa opiskelevalta veljeltä. Kuokkanen joutui aloittamaan perusteista: Mikä modeemi? Mikä ihmeen palvelin? Kuokkanen ei paljon tajunnut, mutta innostui.

-Ajattelin, että kuulostaa järkevältä, siinähän peritään kävijöiltä tullia. Se on aina ollut hyvä bisnes, Kuokkanen nauraa.

-Sitten havaitsin, että Eurooopan komissio arvioi teletoiminnan osuuden bruttokansantuotteesta nousevan seuraavien viiden vuoden aikana kahdesta seitsemään prosenttiin. Ajattelin, että muutos on tosi raju, jos virkamiehetkin näin näkevät. Se oli se sykäys.

Kuokkanen perusti Nettilinjan elokuussa 1996. Sentra-tapaus ratkesi sopivasti aprillipäivänä 1997, joten Meritan rahoilla Kuokkanen osti itselleen elämäntyön, ihan konkreettisesti.

-Ajattelin, että pitää saada kriittistä massaa. Ajattelin, että teleyhtiöt nukkuvat eivätkä riskisijoittajatkaan ole vielä havainneet tätä toimialaa. Ajattelin, että pitää toimia nopeasti, ennen kuin tulee muita haalijoita.

Kuokkanen lunttasi alan suurimmat toimijat Taloustutkimuksen raportista ja otti puhelimen käteen. Vuonna 1997 hän osti Tietoklusteri Oy:n, joka omisti kolmanneksen DLC-yhtiöstä ja on nykyisin Jippiin kolmanneksi suurin omistaja.

Seuraavaksi Kuokkanen neuvotteli Scifi Communications -yhtiön fuusioon, josta kaksi vuotta sitten kesäkuussa syntyi Saunalahden Serveri.

Kuokkanen onnistui siinä, mitä moni isompikin yritti. Esimerkiksi Tele eli nykyinen Sonera yritti ostaa Kuokkasen omaa Nettilinjaa. Scifi taas oli ruotsalaisen Telian kiikarissa.

-Yrityksissä oli itseni kaltaisia ikuisia opiskelijoita, jotka halusivat mieluummin tehdä itse kuin edetä suuressa organisaatiossa. Meillä oli pioneerihenkeä ja valloittamismentaliteettia. Sillä ideologialla me voitimme. Myyjät valitsivat heittäytymisen epävarmuuteen, Kuokkanen sanoo.

Kuokkanen jatkoi ostokierrosta suuromistajan roolissa. Hän sulatti Saunalahteen kymmenen nettiyritystä ilman sen kummempaa virallista asemaa. Viime vuoden keväällä hän lopulta otti itselleen virallisen tittelin ryhtymällä varatoimitusjohtajaksi.

-Olin ostellut kassin täyteen yrityksiä, joten pitihän minun ottaa se vastuu myös siitä organisoinnista.

Nyt Kuokkanen on siis Jippii-konsernin hallituksen päätoiminen puheenjohtaja. Entisen työntekijän mukaan kaksoisjohto on luonut yhtiöön hämmentävän tilanteen, mutta ulkopuolisesta Kuokkanen ja Johannesdahl näyttävät tulevan toimeen mainiosti. Samaa vakuuttaa Kuokkanen.

-Yhteistyö Johannesdahlin kanssa on sujunut alusta asti erinomaisesti.

Sen tarkemmin Kuokkanen ei oikein halua roolijaosta puhua. Asiaa joutuu kysymään kolme kertaa, ja Kuokkanen vastaa lähinnä kertaamalla historiaa.

-Johannesdahlilla on hyvin pitkä kokemus tältä alalta Nokialta, Telestä ja HPY:stä. Meillä on molemmilla oma roolimme, jotka kumpikin hyväksyy.

Kuokkasen ja Johannesdahlin käsissä Saunalahden Serveri on joka tapauksessa kasvanut pörssiyhtiöksi. Nimikin on vaihtunut kaksi kertaa. Lokakuussa käyttöön otettu Jippii on Kuokkasen keksimä. Alun perin se oli yhtiön portaalien nimi ja käytössä ulkomailla.

Nimenmuutos kuvaa Jippiin tavoitteita hyvin. Yhtiö haluaa muuttua teleoperaattorista telepalvelujen tarjoajaksi ja sisällöntuottajaksi.

Vielä viime vuonna 85 prosenttia yhtiön liikevaihdosta kertyi internet-yhteyksien kauppaamisesta yrityksille ja kuluttajille, mutta tämän vuoden tammi-kesäkuussa selkeimmin kasvoi portaalipalveluiden liikevaihto. Huikea 8 000 prosentin kasvu tuotti kuitenkin vasta viidenneksen Jippiin 80 miljoonan markan liikevaihdosta.

Syyskuussa Jippii-portaali ylitti ensimmäisenä suomalaisena verkkopalveluna kymmenen miljoonan viikottaisen sivulatauksen rajan. Se on lisäksi Suomen suurista portaaleista tiettävästi ainoa plussalle päässyt.

Jippii haluaa myös kasvaa lähivuosina Euroopan viiden suurimman operaattorin joukkoon. Toistaiseksi kansainvälistyminen on toteutunut muun muassa kännykkälogoja, soittoääniä, pelejä ja ilmaisen sähköpostin tarjoavien Jippii-portaalien kautta.

Tällä viikolla Jippii-portaali avautui Italiaan ja Espanjaan. Jo aiemmin paikalliset portaalit toimivat Suomen lisäksi Norjassa, Britanniassa, Virossa, Latviassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Saksassa.

-Seuraavaksi avaamme portaalin Yhdysvaltoihin ja Kaukoitään. Amerikkaan menemme joko tämän vuoden puolella tai heti ensi vuoden alussa, Kuokkanen sanoo.

Kuokkanen haluaa rakentaa Jippiistä verkkomaailman McDonald`sin. Portaali on kuin Big Mac, kaikkialla sama.

-Suuri missiomme on tehdä Euroopan vastaus American Onlinelle ja Yahoolle. Suomen markkinat ovat niin pienet, että meidän pitää heti ajatella Euroopan laajuisesti. Siitä on meille valtavasti etua. Britit, ranskalaiset ja saksalaiset ovat ehkä vähän itseriittoisempia.

Jippii vuokraa verkkoyhteyden paikalliselta operaattorilta, monistaa portaalin kuluttajapalvelut paikallisiksi ja ostaa yleensä lisäksi paikallisen yrityspalveluita tuottavan pienyhtiön.

-Se on paras tapa. Siinä hoitaa rekrytoinnin ja saa valmiin asiakaskunnan, Kuokkanen perustelee ostopalaa.

-Meidän tapamme mennä markkinoille on hyvin joustava. Siinä ei kerralla tarvitse tehdä isoa harppausta.

Kansainvälistymiseen liittyy myös Jippiin uusin ostos, Gigabell. Jippiin piti ensin ostaa konkurssiin menneestä saksalaisyhtiöstä 56 prosenttia, mutta velkajärjestelyjen epäonnistumisen takia se lunasti lopulta osan saksalaisyhtiön liiketoiminnoista. Noin 30 miljoonalla markalla Jippii sai noin 150 työntekijää ja 60 000 asiakasta. Jo aiemmin yhtiö ehti ostaa Gigabellin tytäryhtiöt Englannista.

-Gigabell on teknisesti ihan hyvin rakennettu yhtiö. Siellä oli vain unohtunut toimintojen myyminen. Sen taas me osaamme hyvin. Gigabell ei vaadi meiltä varsinaisia investointeja, ihmiset riittävät, Kuokkanen sanoo.

Askel Saksaan sopii Kuokkasen pirtaan oikein hyvin, sillä maan markkinat kasvavat rajusti.

-Ennakkoon ajattelimme, että Saksaan on ehkä vaikein päästä. Deutsche Telekomin asema on siellä kauhean vahva. Toisaalta siellä on eniten voitettavaa, myhäilee Kuokkanen ja muistuttaa, että Euroopan komissio on pyrkinyt vauhdittamaan niin sanotun viimeisen mailin eli puhelinyhtiön ja asiakkaan kytkevän kuparijohdonpätkän avaamisesta kilpailulle.

-Jos niin käy, Deutsche Telekom on suurin häviäjä ja me olemme strategisesti oikeassa paikassa.

Vielä toistaiseksi Jippii on kuitenkin eurooppalaisittain pieni. Moni epäilee, riittävätkö Jippiin lihakset kasvuun. Kuokkasen mielestä siitä ei tietenkään ole epäilystäkään.

-Teknologiamme taso on korkea. Teemme oikeasti kehitystyötä ja pystymme viemään tulokset markkinoille asti. Onhan se pienoiskoossa Nokia tai Sonera, Kuokkanen sanoo.

-Markkinat ovat tulossa vaiheeseen, jossa ne, jotka oikeasti osaavat alan, saavat enemmän ja enemmän. Ne taas, jotka ovat vain keränneet rahaa ilman substanssiosaamista, häviävät. Kahtiajako tapahtuu jo.

Kuokkanen ottaa esimerkiksi hollantilaisen World Onlinen ja italialaisen Tiscalin yhdistymisen. Rikkaampi ja isompi World Online saa fuusiossa syntyvästä Euroopan toiseksi suurimmasta internet-yhtiöstä alle puolet.

-Koska Tiscalilla on bisneskonsepti hallussa ja World Onlinella pallo hukassa, Kuokkanen selittää melkein innoissaan.

Seuraavat merkit Jippii-konseptin tilanteesta ilmestyvät keskiviikkona, kun yhtiö julkistaa tammi-syyskuun osavuosikatsauksensa. Kuokkanen hymyilee käsilleen. Ne ovat yhä ristissä sylissä.

Ilpo Kuokkanen

 - syntyi 17. huhtikuuta 1964 Oulussa - perusti Himoksen hiihtokeskuksen 1984 siskonsa ja tämän miehen kanssa - aloitti oikeustieteen opinnot Turun yliopistossa 1985 ja siirtyi Helsingin yliopistoon 1991 - sijoitti 1980-luvulla muun muassa Sonkariin, Sponteliin ja Sentraan - perusti Nettilinja Oy:n elokuussa 1996 - osti Tietoklusteri Oy:n 1997 - yhdisti Nettilinjan, DLC Data Linc Connectionsin ja Scifi Communicationsin Saunalahden Serveriksi 1998 - toimi Saunalahden Serverin varatoimitusjohtajana keväästä 1999 - nimitettiin lokakuussa Jippii Groupin eli entisen Saunalahden hallituksen puheenjohtajaksi - perheeseen kuuluvat vaimo Anne Hemmi ja 10-, 6- ja 1-vuotiaat lapset - harrastaa lenkkeilyä ja laskettelua

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kauppakeskus Itis vaihtaa omistajaa

  2. 2

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  3. 3

   Bloomberg: Antan johtama ryhmä neuvottelee yli 3,5 miljardin euron lainoista Amer Sportsin ostoon

  4. 4

   Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi

  5. 5

   Ericssonin tulos ylitti analyytikoiden odotukset

  6. 6

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  7. 7

   Ruotsin työttömyysaste laski 6,0 prosenttiin

  8. 8

   Elisan tulos pysyi liki ennallaan

  9. 9

   USA ei julista Kiinaa valuuttamanipulaattoriksi

  10. 10

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  2. 2

   Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

  3. 3

   Mitä taloyhtiön kannattaa tehdä 7,3 miljoonan euron perinnöllä? ”Rikkaalla on rikkaan murheet”

  4. 4

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  5. 5

   Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

  6. 6

   Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi

  7. 7

   Hiljainen signaali Suomen taloudesta: Konttiliikenne nikottelee – ”Selvää hiipumista”

  8. 8

   Super ja Tehy aloittavat vuoronvaihtokiellon ensi viikolla

  9. 9

   Danske Bankin ehdokas toimitusjohtajaksi ei kelpaa rahoitusvalvojalle – ei tarpeeksi kokemusta

  10. 10

   Rauman telakka solmi aiesopimuksen Tallinkin uudesta aluksesta – aikoo rekrytoida lisää väkeä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asiantuntijat antoivat suomalaisille konkreettiset neuvot jemmarahasta pankkitilillä – keskustelu kävi kuumana: ”Ihan mitätön summa varsinkin perheelliselle”

  2. 2

   Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

  3. 3

   Suomalaisbroileri kuohuttaa Ruotsissa: ”Kuin isku kasvoille”

  4. 4

   Irtisanottu työntekijä sai 40 000 euron korvaukset – liitto: ”Henkilökemiat menivät ristiin”

  5. 5

   Korkmanilta suorat sanat irtisanomiskiistasta HS:ssä: ”Jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”

  6. 6

   Pahaa-aavistamattoman miehen nimiin otettiin 180 000 euroa lainaa vain kahdessa päivässä

  7. 7

   JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä lakkoon

  8. 8

   Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

  9. 9

   Riita 5 700 eurosta vei osakkaat oikeuteen ja taloyhtiön konkurssiin – ”Jos olet ostamassa paritaloa, älä ihmeessä osta sitä ennen kuin...”

  10. 10

   Alice, 20, haki työpaikkaa: kohtelu muuttui oudoksi, kun ihonväri selvisi – yrittäjä vertaa Elovena-ryynien myymiseen

  11. Näytä lisää