200008352 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sijoittajat silmäilevät siirtymätalouksia

Itä-Eurooppa lupaa suuria tuottoja suurella riskillä

11.11.2000 0:00

Itä-Euroopan vapauduttua kommunismin ikeestä alueen taloudet aloittivat kilpajuoksun markkinatalouteen. Monet alueen talouksista ovat onnistuneet saamaan taloutensa huimaan kasvuun, optimistien mielestä on vain vuosikymmenien kysymys, milloin ne saavuttavat Länsi-Euroopan elintason.

Sijoittajat katselevat Itä-Eurooppaa jo sijoitusmielessä, Suomessakin on aivan viime kuukausina perustettu uusia alueelle sijoittavia rahastoja.

Venäjää lukuun ottamatta Itä-Euroopan mailla on selkeänä poliittisena tavoitteena EU-jäsenyys. Historiallisesti jäsenyyttä ennen ja sen toteuduttua jäsenyyden saaneissa maissa ovat pörssikurssit nousseet huimasti.

EU-jäsenyyteen pyrkiminen pakottaa maat trimmaamaan taloutensa nopeasti hyvään kuntoon. Itä-Euroopassa on korkea koulutustaso ja yrittäjähenkeä, mikä luo hyvät edellytykset talouskasvulle.

Suomesta on hyvä näköala Baltian maihin ja Venäjälle, joten suomalaisille sijoittajille nämä maat tuntuvat läheisimmiltä. Baltian maita seuraava johtaja Tapio Aho SEB-pankista näkee Baltiassa monia positiivisia merkkejä.

-Eestin ja Latvian talouskasvu näyttäisi olevan varsin hyvällä pohjalla, vuoden 1998 Venäjän romahduksessa kolhuja saanut Liettuakin on pääsemässä vauhtiin. Ennen kaikkea alueen yritysten tuottavuus on viime vuosina noussut huikeasti, mikä vähentää inflaation haittoja.

Aho näkee Baltian houkuttelevana kohteena yritysten suorille sijoituksille, osakesijoittajan kannalta alue on ongelmallisempi.

-Baltian markkinat ovat niin pienet, että suursijoittajat karttavat niitä pörssien heikon likviditeetin vuoksi. Helpotusta ongelmaan ei ole ainakaan lähiaikoina luvassa, sillä minkäänlaista listautumisaaltoa ei näytä olevan tulossa.

Baltian maiden suurimpana riskinä Aho pitää suurta riippuvuutta Suomesta ja Ruotsista.

-Taantuma meillä vetää Baltian lamaan, sen sijaan riippuvuus Venäjän taloudesta on vähentynyt.

Venäjälle sijoittavat rahastot voivat kehuskella hyvillä tuottoluvuilla, sillä öljyn hinnannousu on vetänyt Moskovan pörssin reippaaseen nousuun. Monet ekonomistit suhtautuvat kuitenkin hyvin epäilevästi Venäjän talouskasvun kestävyyteen.

-Venäjällä ei ole selkeää lainsäädäntöä, toimivaa pankkijärjestelmää tai ulkomaalaista omistusta kunnioittavaa kulttuuria. Vero- ja muu politiikka on täysin arvaamatonta, Aho listaa Venäjän ongelmia.

Öljyn hintakehitys on Venäjälle riski, mutta Ahon mukaan maan talous voi milloin tahansa romahtaa muutenkin, niin heikolla pohjalla se on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?