200002241 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannian myrskyistä tulee miljardilasku vakuutusyhtiöille

Valtio lupaa pikaisesti uusia tulvavalleja

7.11.2000 0:00

Lontoo Jo toista viikkoa Britanniaa riepotelleet myrskyt tuovat maan vakuutusyhtiöille miljardilaskun. Alustavat arviot asettuvat viiden ja kymmenen miljardin markan välille, mutta etenkin tulvavesien tuomia tuhoja on vielä vaikea arvioida.

Vakuutusyhtiöiden liiton mukaan myrskyvauriot ovat jo ylittäneet kymmenen miljardin markan rajan, mutta kaikki tuhot eivät tule vakuutusyhtiöiden korvattaviksi joko vakuutusten puuttumisen tai alivakuuttamisen vuoksi.

Myrskytuhot jäänevät tällä kertaa vähäisemmiksi kuin vuosien 1990 ja 1987 myrskyissä, joiden seurauksena vakuutusyhtiöt joutuivat maksamaan kymmenien miljardien korvaukset.

Vakuutusyhtiöille lankeavat laskut koostuvat monista pienistä puroista, lähinnä kotien ja pienyritysten vakuutuksista. Yksikään suuri teollisuuslaitos tai voimala ei ole ilmoittanut merkittävistä myrskytuhoista.

Tulva tuo tulospudotuksen

Vakuutusyhtiöiden liiton mukaan on todennäköistä, että koti- ja kiinteistövakuutusten hinnat nousevat Britanniassa tuntuvasti, mikäli epävakaat sääolot jatkuvat. Jotkut brittilehdet arvioivat kiinteistövakuutusten nousevan jopa neljänneksen.

Vakuutusyhtiöiden omiin tuloksiin myrskykorvaukset vaikuttavat vasta ensi vuonna. Niiden pörssikurssit tosin notkahtivat jo viime viikon alussa, kun ensimmäinen myrsky pyyhkäisi Britannian yli.

Viime vuoden joulukuussa Ranskassa riehunut myrsky johti Britannian suurimman vakuutusyhtiön CGNU:n tulospudotukseen vasta tämän vuoden alkupuolella. Peräti 900 miljoonan markan korvaukset tulivat maksettavasti vasta tämän vuoden huhtikuun jälkeen.

Myös moni muu vakuutusyhtiö on vasta toipumassa ranskalaismyrskyn aiheuttamista korvauksista. Niiden jälkeen yhtiöt ovat turvautuneet aikaisempaa enemmän jälleenvakuutukseen, joten ne selviytynevät tämänkertaisesta myrskystä hieman lievemmin vaurioin.

Tulvavalleihin 510 miljoonaa markkaa

Etelä-Englannissa on useita kaupunkeja, jotka ovat joutuneet tulvan valtaan kaksi kertaa kuukauden sisällä. Tällä hetkellä tilanne kuitenkin on tukalin Pohjois-Englannin Yorkshiressa, jossa Ouse-joen pinta on ennätyskorkealla.

Varapääministeri John Prescott lupasi viikonloppuna tulvavallien ja -suojausten rakentamiseen ylimääräiset 510 miljoonaa markkaa välittömästi. Hän patistaa myös vakuutusyhtiöitä maksamaan korvauksia tavanomaista ripeämmin.

Yli viikon kestäneet myrskyt ovat saaneet koko maan toimimaan vajaateholla. Viime viikon alussa junaliikenne oli käytännöllisesti katsoen kokonaan pysähdyksissä, kun radoille oli kaatunut puita ja valunut tulvavesiä. Myös maan suurin moottoritie, Lontoon uloin kehätie, oli osaksi veden vallassa.

Kun tilanne vihdoin alkoi palata normaaliksi viikonlopun alla, uusi myrskyaalto pyyhkäisi maan yli ja tulvat pahenivat. Tällä kertaa tuuli oli kuitenkin leppeämpi ja kaatuneiden puiden aiheuttamat vauriot jäivät vähäisiksi.

Kauppa ei käy

Lontoon kauppakamari arvelee, että pahimpana päivänä, viime viikon maanantaina, alueen kaupat menettivät yhteensä miljardi markkaa, koska niiden työntekijät ja asiakkaat jäivät kotiin. Vieläkin ne joutuvat toimimaan vajaateholla.

Eniten kärsii vähittäiskauppa, koska asiakkaat eivät viitsi lähteä ostoksille takkuilevan liikenteen vuoksi. Myös useita kauppoja on jäänyt tulvavesien valtaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?