2000011628 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Joka viidennessä brittikodissa on jo digitaalinen televisio

Julkaistu: 4.11.2000 0:00

Digi-tv on levinnyt odotuksia nopeammin

Lontoo Britit ovat tarttuneet ennakoitua ripeämmin uuteen televisiotekniikkaan. Jo joka viidennellä brittikodilla on käytössään digitaalinen televisio, vaikka markkinointi alkoi vasta kaksi vuotta sitten.

Tutkimuslaitos IDC:n mukaan Iso-Britannia on maailman johtava maa interaktiivisessa televisiossa. Digi-tv:n katsoja voi halutessaan ostaa televisiosta sekä ohjelmia että muita tuotteita kotiinsa.

Digitaalisen television menestys on ollut sikäli yllättävää, että kohtuuhintaisia digitaalisia vastaanottimia ei edes ole ollut markkinoilla. Kun digitaalilähetykset alkoivat, tv-yhtiöt ryhtyivät jakamaan lähes ilmaiseksi katsojille mustia laatikoita, jotka muuntavat digitaalisen signaalin analogiseen televisioon sopivaksi.

Kaksi kilpailijaa

Isossa-Britanniassa toimii tällä hetkellä kaksi digitaalista kilpailijaa. Satelliittitelevisioyhtiö B-Sky-B:n omistama Sky Digital ja maanpäällinen On-Digital, jonka taustalta löytyy kaksi suurta kaupallista tv-yhtiötä.

Tämän vuoden loppuun mennessä niitä katsotaan jo neljässä miljoonassa kodissa. Sky Digital on kilpailijoista suurempi.

Kulttuuriministeri Chris Smithin mukaan digitaali-tv:n kasvuvauhti on riittävän nopea, jotta analogisista lähetyksistä voidaan luopua suunnitellusti viimeistään kymmenen, mutta mahdollisesti jo viiden vuoden päästä.

Tuoreimmat osastosta