2000010916 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanilaiset hakevat Pohjolasta mallia ja yhteistyökumppaneita it-alalle

Julkaistu: 2.11.2000 0:00

Tavoitteena it-alan ykköspaikka viidessä vuodessa

Japani aikoo olla viiden vuoden kuluttua informaatioteknologian johtava maa. Tavoitteen paljasti Osakan yritys- ja edistämisjärjestön presidentti Shunji Koike eilen Suomen ja Japanin yhteisessä informaatioteknologian yritysseminaarissa Espoossa.

Pääministerin neuvonantajana kunnostautunut Koike kertoi, että maan hallituksen it-ohjelman mukaan tänä vuonna Japaniin rakennetaan infrastruktuuri, joka maksaa noin 1 764 miljardia Suomen markkaa.

-Japani panosti aikaisemmin huippunopean junan kehittämiseen ja tieverkoston rakentamiseen. Nyt rakennamme tietoverkoston vesijohtoverkoston yhteyteen, Koike selvitti.

-Kun maahan on luotu optinen verkosto, alkaa laitteiden käytön opetus ja tietokoneiden hankkiminen kaikkiin kouluihin internet-yhteyksineen. Kaikkien on opittava käyttämään internetiä, Koike tähdensi.

Shunji Koiken johtama Japanin kauppakomppania hakee Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta alan tietotaitoa ja yhteistyökumppaneita.

-Pohjoismaat ovat huippuosaamisen esimerkkimaita. Suomessa on kattava tietoverkosto ja täällä on pitkälle kehittynyt tietoyhteiskunta. Siksi valitsimme Pohjoismaat tutustumiskohteeksi, Koike perusteli ensi lauantaina päättyvää vierailuaan.

Pk-yrityksille kasvava tarve

126 miljoonan asukkaan Japanissa on 2,4 miljoonaa yritystä, joista 99 miljoonaa on pk-yrityksiä. Pk-sektori työllistää lähes 80 prosenttia japanilaisista. Paineet uusien yritysten synnyttämiseksi ovat Koiken mukaan kuitenkin kovat. Maahan syntyy vähemmän yrityksiä kuin niitä menee konkurssiin.

-Tavoitteemme on, että uusia pk-yrityksiä syntyisi ainakin 100 000 joka vuosi.

Tieto- ja telealan kehittämisen jälkeen tärkeimpinä kehittämisalueina Koike pitää hyvinvointi- ja terveyspalvelujen parantamista, ympäristönhoitoa ja luonnonvarojen hyväksikäyttöä ympäristöä saastuttamatta. Maan ikärakenne vanhenee. Vuonna 2020 joka neljäs kansalainen on yli 60-vuotias. Hankkeiden toteuttaminen vaati pk-yritysten perustamista, uudelleen organisointia ja koulutusta.

Tuoreimmat osastosta