200003422 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera lanseerasi ensimmäiset paikannuspalvelut wap-puhelimiin

Tavallisilla gsm-puhelimilla paikantamisen pitäisi onnistua ensi vuoden alussa

1.11.2000 0:00

Sonera on tuonut markkinoille ensimmäisen paikantamiseen perustuvan lisäpalvelun.

Uusi Pointer Opas -palvelu toimii tässä vaiheessa ainoastaan wap-puhelimella. Vuoden vaihteen jälkeen palvelut pitäisi saada myös sms-pohjaisina, jolloin ne toimivat aivan tavallisessa gsm-puhelimessa.

Uusi Pointer Opas -palvelu tarjoaa alkuvaiheessa tietoa lähitienoon tapahtumista, nähtävyyksistä ja majoituspalveluista. Tiedot on ostettu Loma-Suomelta.

Lähikuukausina paikantamiseen liittyvien sovellutusten pitäisi kuitenkin muuttua varsin monimuotoisiksi. Johtaja Ari Hakalan mukaan Soneran paikantamispalveluyksikkö kehittää tällä hetkellä kuumeisimmin erilaisia turvapalveluja sekä kaupan käyntiä tehostavia sovellutuksia.

Turvapalvelut mahdollistavat uhrin nopean paikannuksen erilaisissa kriisitilanteissa. Kaupankäyntisovellutuksissa puhelimesta tulee tuotteita etsivän asiakkaan opas esimerkiksi vieraalla paikkakunnalla.

-Esimerkiksi autoilijalle puhelin voi ensi vaiheessa kertoa, missä on lähin bensa-asema. Myöhemmin se kertoo myös sen, missä bensa on halvinta, Hakala lupaa ja odottaa suurten massojen innostuvan asiasta.

Aivan muutaman bensalitran vuoksi ei paikantamista kannata kuitenkaan harjoittaa. Yhden käyttökerran hinta on jo nykyisillä vaatimattomilla palveluilla 3 markkaa 50 penniä.

Lainsäädäntö ei ole pysynyt paikantamispalvelujen monipuolisten hyödyntämismahdollisuuksien perässä. Asiaa selvittänyt lakimies Hanna Lencioni pitää kuitenkin selvänä, että kännykkäpaikannusta ei voida hyödyntää esimerkiksi paikannettavan henkilön tietämättä.

Ari Hakalan mukaan Soneralle on jo tullut kyselyjä esimerkiksi myyntimiestensä liikkumisesta kiinnostuneilta johtajilta ja mustasukkaisilta aviopuolisoilta.

-Tässä kulkee kuitenkin selvästi raja: paikantamisen tulee perustua vapaaehtoisuuteen, Hakala sanoo.

Pointer-palvelua on myyty ulkomaille

Nyt lanseerattua paikannusjärjestelmää on Hakalan mukaan ehditty jo myydä eräille ulkomaisille operaattorille. Tarkempaa tietoa luvataan kuitenkin vasta lähiviikkojen aikana.

-On selvää, että kaikkien operaattoreiden on investoitava paikannusteknologiaan ennemmin tai myöhemmin, Hakala painottaa.

Pointer Opas -palvelu perustuu niin sanottuun solupaikantamiseen eli tukiasemaverkon hyödyntämiseen. Päinvastoin kuin jo olemassa oleva satelliittipaikannus, solupaikannus toimii myös rakennusten sisällä ja muilla sateliittipaikannuksen katvealueilla.

Oleellinen etu satelliitti- eli gps-paikannukseen verrattuna piilee myös siinä, että solupaikannukseen perustuvat palvelut eivät vaadi erikoispuhelimia tai edes sim-korttien vaihtoa, ohjelmistomuutoksista tai kalliista verkkoinvestoinneista puhumattakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?