2000012276 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrittäjät viilaisivat uutta ulosottolakia tasapuolisemmaksi

Yhtiömuoto ei saisi vaikuttaa vanhentumiseen

1.11.2000 0:00

Suomen Yrittäjät ovat esittämässä pieniä muutoksia ensi vuoden alussa eduskunnalle tulevaan ulosottolain uudistukseen. Tärkeimmät täsmennykset liittyvät yksityisoikeudellisten saatavien vanhentumisaikoihin, jotka lausuntokierroksella olevassa lakiehdotuksessa vaihtelevat yhtiömuodosta riippuen 15:stä 20 vuoteen.

Ehdotuksen mukaan vanhentumisaika olisi 15 vuotta, mikäli yrittäjä on antanut takauksen omistamansa osakeyhtiön velasta. Jos yrittäjän vastuu perustuu toimintaan henkilöyhtiön yhtiömiehenä tai yksityisenä elinkeinonharjoittajana, olisi vanhentumisaika 20 vuotta.

Yrittäjäjärjestö ei kyseistä jakoa kannata, vaan katsoo, että se asettaa yrittäjät keskenään perusteetta eriarvoiseen asemaan.

SY esittääkin lausunnossaan, että vanhentumisajat tulisi päinvastoin yhtenäistää 15 vuoteen. Poikkeuksena olisivat tapaukset, joissa velkojana olisi yksityishenkilö. Tällöin määräaika voisi yksityisoikeudellisessa velassa olla ehdotettu 20 vuotta ja rikosperusteisessa velassa 25 vuotta.

Yrittäjät kannattavat myös niin sanotun suppean ulosoton käyttöönottoa, mikäli saatava on suhteellisen pieni. Tällöin ulosotto koskisi vain veronpalautusta, palkkaa, eläkettä tai muuta vastaavaa rekisteristä näkyvää saatavaa. Samalla myös ulosottomiehellä olisi velvollisuus etsiä tuloa tai varallisuutta velallisten tietoja tarkistamalla.

Nopeutus kaikkien osapuolten etu

Yrittäjäjärjestön yleislinjaus lakiuudistusta kohtaan on muutamat viilaukset huomioiden selkeästi puoltava. Johtaja Rauno Vanhasen mukaan perusteetkin ovat selvät.

-Pelisääntönä tulee tietysti olla, että velat on maksettava eikä kiertoteitä tule sallia. Tältä osin ulosoton tehostaminen on pelkästään hyvä asia, tähdentää lausuntoa muotoillut Vanhanen.

Kaisaniemenkadulta näytetään vihreää valoa myös uudistuksen kohdalle, jossa pitkäaikaiselle ja pahimmassa tapauksessa elinikäiselle ulosotolle saataisiin piste. Samalla yritystoiminnassaan ylivelkaantuneille annettaisiin mahdollisuus uuteen starttiin.

-Tässä joukossa on useita viime laman seurauksena velkaantuneita yrittäjiä. Heillä viivästyskorot johtavat usein vain velkakierteen syvenemiseen. Olisi myös yhteiskunnan etu, että heidänkin työpanoksensa ja ammattitaitonsa saataisiin uudelleen käyttöön, Vanhanen huomauttaa.

Ulosottolain uudistuksen on arvioitu tulevan voimaan vuoden 2003 alusta lukien. Samalla otetaan käyttöön myös ulosottoon liittyvä uusi atk-järjestelmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?