2000012121 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Outokumpu laskeutuu huipulta

Julkaistu: 31.10.2000 0:00

Eilen yhdeksän kuukauden osavuosikatsauksensa julkistanut Outokumpu on tekemässä tänä vuonna kaikkien aikojen huipputulostaan, mutta kolmannen neljänneksen luvut enteilevät vaikeampia aikoja. Viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattaessa Outokummun numerot näyttävät pääosin hyviltä, mutta alkuvuoden neljänneksiin verrattaessa iloisin hymy hyytyy.

Kolmannella neljänneksellä koko konsernin poikkeuksellisista eristä puhdistettu liikevoitto putosi alle puoleen toisesta neljänneksestä ja se oli myös kolmasosan verran ensimmäisen neljänneksen liikevoittoa pienempi.

Outokumpu myös raportoi käänteestä tuloksekkaimman toimialansa markkinoilla. Ruostumattoman teräksen kysyntä on heikentynyt, hintojen nousu on pysähtynyt ja kerrassaan kääntynyt laskuun. Markkinatilanteen kiristymisen seurauksena terästoimitukset supistuivat heinä-syyskuussa edellisen vuoden vertailujaksosta peräti 11 prosenttia.

Jo syyskuussa ranskalainen terästuottaja Usinor antoi tulosvaroituksen ruostumattomien terästen suurten varastojen ja alhaisen kysynnän vuoksi. Tuolloin outokumpulaiset vielä uskoivat hyvän imun jatkuvan teräsmarkkinoilla loppuvuoden ajan. Myös suurta Avesta-Polarit-teräsfuusiota julkistettaessa odotukset lähitulevaisuuden kehityksestä olivat korkealla.

Outokummun toimialoilla railakkaatkin heilahtelut neljänneksestä toiseen ovat tyypillisiä ja peräkkäisten jaksojen vertailua sotkevat esimerkiksi kesäseisokit. Mutta silti merkit viittaavat käänteeseen. Outokummun suhdannekierron tämänkertainen huippu osui ilmeisesti vuoden toiselle neljännekselle ja kolmannella alkoi alamäki.

Outokummun tapauksessa näyttää toteutuvan jopa vanha uskomus siitä, että osakemarkkinat ennakoivat puoli vuotta etukäteen reaalimaailman käännettä. Outokummun kurssi on laskenut melko johdonmukaisesti vuoden alusta lähtien - siis lasku alkoi puolisen vuotta ennen tuloskäännettä. Koko viime vuoden ajan yhtiön osakekurssi kiipesi vauhdilla ylöspäin nousevien terästen ja perusmetallien hintojen imussa, rajua tulosparannusta ennakoiden.

Tämän vuoden alkupäivien kurssihuipusta on huvennut liki puolet, eikä Outokummun tapauksessa voi viime vuoden noususta huolimatta puhua mistään kuplan puhkeamisesta. Vuoden alun kurssikin oli sentään selvästi alempi kuin vuosien 1994 ja 1997 korkeimmat noteeraukset. Yhtiönä hyväkuntoiseksi noussut Outokumpu on vähemmän kuin kaksinkertaistanut arvonsa vuodesta 1991, jolloin pessimisti olisi voinut nimetä ylivelkaisen yhtiön Hautakummuksi.

Pitkäaikaisena sijoituksena Outokumpu on ollut kerrassaan surkea. Perusteollisuudesta esimerkiksi metsäteollisuus on pystynyt tarjoamaan sentään selvää arvonnousua pitkäaikaisellekin sijoittajalle, vaikka tänä vuonna kurssikehitys onkin ollut kehno.

Outokummulla on voinut kurssimuutoksilla tienata vain suhdannekierrossa oikeaan aikaan ostamalla ja myymällä. Ja se on nollasummapeliä, jossa voittajien vastinpareina on aina häviäjiä.

Vaikka Outokumpu on vuosikausia kuulunut esimerkiksi pörssiyhtiöiden kiistatta parhaisiin sijoittajatiedon jakajiin, se ei ole sijoittajien suureen suosioon koskaan päässyt.

Millään perinteisellä mittarilla arvioituna Outokummun kurssitaso ei ole parhaimmillaankaan noussut hääviksi. Oheinen kuvio osoittaa, ettei kurssikehitys viime aikoina ole pärjännyt myöskään esimerkiksi eurooppalaisille kaivosyhtiöille tai amerikkalaisille teräsyhtiöille. Vertailuryhmät ovat toki mielivaltaisia, mutta Outokummun osakkeelle hyvin sopivia kansainvälisiä vertailuindeksejä ei hevin löydy.

Koska hyväkään tuloskunto ei ole markkinavoimille riittänyt korkean arvostustason perusteeksi, on Outokummun johto oikealla asialla pannessaan yrityksen rakennetta ryminällä uusiksi. Reippailla toimialajärjestelyillä suomalainen metsäteollisuuskin on kuronut umpeen arvostuseroa amerikkalaiseen metsäteollisuuteen. Surkuhupaisaa vaan oli, että Outokummun suuri teräsfuusiokin sai markkinavoimilta välittömän, tylyn kurssituomion.

Markkinoiden pikatuomioistuimien ratkaisuista ei kuitenkaan voi vetää lopullisia johtopäätöksiä. Avesta-Polaritin pörssitaival näyttää ensi vuonna alkavan heikkenevän bisneksen varjossa, mutta nurkan takana on taas uusi nousu. Silloin punnitaan uuden rakenteen houkutusvoima osakemarkkinoilla.

Tuoreimmat osastosta