200002747 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pääomavirta kääntyi Yhdysvalloista Eurooppaan

Julkaistu: 28.10.2000 0:00

Euroalueen vaihtotase oli elokuussa 2,2 miljardia ali

Pääomasijoitusten virta kääntyi elokuussa Yhdysvalloista euroalueelle. Pääoman vienti euroalueelta hidastui Euroopan keskuspankin tuoreen tilaston mukaan silloin voimakkaasti. Kiinteiden sijoitusten tase oli 45,7 miljardia euroa alijäämäinen, mutta sijoituspääoman tuonti oli 15,3 miljardia euroa vientiä suurempi.

Koko sijoituspääomataseen ylijäämä oli korkosijoituksia. Osakesijoitusten ulos- ja sisäänvirtaukset olivat elokuussa käytännössä samansuuruiset. Muita sijoituksia euroalue veti 25,9 miljardia euroa enemmän kuin vei ulos.

Vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana euroalueen pääomavienti enemmän kuin puolittui viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kun arvopaperi- ja kiinteiden sijoitusten tase oli viime vuoden tammi-elokuussa 125,1 miljardia euroa alijäämäinen, tänä vuonna alijäämää kertyi enää 58,6 miljardia euroa.

EKP:n mukaan euroalueen vaihtotase oli elokuussa 2,2 miljardia alijäämäinen. Viime vuoden elokuussa tase oli 1,9 miljardia ylijäämäinen.

Tammi-elokuussa alijäämää kertyi yhteensä 18,9 miljardia euroa, kun tase viime vuonna oli 3,9 miljardia ylijäämäinen.

Ylijäämän kääntyminen alijäämäksi johtuu EKP:n tiedotteen mukaan pääasiassa euroalueen kauppataseen ylijäämän voimakkaasta supistumisesta. Viime vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana kauppaylijäämää kertyi 57,6 miljardia euroa, mutta tänä vuonna ylijäämä laski 37 miljardiin euroon.

Tuoreimmat osastosta