Aamukatsaus: - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nasdaq lähti syöksyyn

Julkaistu: 26.10.2000 9:10

Yhdysvaltain osakemarkkinat painuivat keskiviikkoillan kuluessa yhä vain punaisemmiksi. Kaupankäynnin päättymisen jälkeen Nasdaq-taululle lyötiin lohduttomat lukemat 3 229,57 pistettä; laskua tiistain päätökseen verrattuna kertyi 5,56 prosenttia.

Nokian päätökseksi kirjattiin 38,31 dollaria eli aamun spot-kurssilla noin 46,12 euroa ja Soneran kurssiksi 21,25 taalaa eli noin 25,58 euroa.

Laskun taustalla oli verkkolaiteyhtiö Nortel Networksin tiistainen osavuositulos, joka tuloksen suuruudeltaan ylitti ennustetun tason nippa nappa. Oletettua alhaisemmaksi jäänyt liikevaihto pelotteli sijoittajia. Infrastruktuuritoimittaja Nortel on it-yritysten ravintoketjun alkupäätä: jos sen tuottamaa planktoria ei ole markkinoilla, muutkaan osat eivät kehity.

Nokiamaisena "aina yli odotusten" -yrityksenä pidetyn Nortelin kurssi laski neljänneksen keskiviikon kaupankäynnissä. Se veti mukaansa puolijohde-alaa. Muun muassa JDS Uniphase ja Cisco Systems valuivat. Laskusta osansa saivat myös Nortelin tavarantoimittajat Applied Micro Circuits ja PMC-Sierra.

Osavuosituloksiaan julkistaneista yrityksistä neljään osaan jakautuva AT&T laski loppuvuotta ja ensi tilikautta koskevan tulosvaroituksensa myötä. Hyvän tuloksen julkistanut nettikuluttajakauppa Amazon.com nousi lopulta 7,8 prosenttia, vaikka välillä se oli plussalla jo viidenneksen.

Torstaiksi Helsinkiin odotellaan laskevaa avausta. Tokion pörssi on laskenut Dow Jonesin vanavedessä, mutta nasdaqmaisia pudotuksia Aasiassa ei ole nähty. Markkinoita lohduttaa myös jenkkipörssien sulkeutumisen jälkeen julkisuuteen päästetty VeriSignin yllättävän hyvä osavuositulos.

Helsingin tulosjulkistajia ovat Castrum, Metsä Tissue, kiinteistöyhtiöt Polar Kiinteistöt ja Sponda sekä Satama Interactive Talentum-emoineen. Iltapäivällä puoli neljältä Suomen aikaa markkinat saavat sulateltavikseen Yhdysvaltain työvoimakustannusluvut heinä-syyskuulta.

[]Karo Hämäläinen on Arvopaperi-lehden (http://www.arvopaperi.fi/) toimittaja.

Tuoreimmat osastosta