200005133 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Keskuskauppakamarin mukaan umts-rahastus vaarantaa EU:n teknologiapolitiikan

Huutokaupat ovat vain yksi merkki puutteellisesta yhteistyöstä

26.10.2000 0:00

Kolmannen sukupolven matkapuhelinluvista huutokaupoissa kerätyt jättipotit ovat Keskuskauppakamarin mukaan ristiriidassa EU-tason teollisuus- ja kilpailupolitiikan kanssa. Lisäksi erilaiset jakotavat eri jäsenmaissa haittaavat kilpailua sisämarkkinoilla.

-Mopedi pääsi umts-asiassa karkaamaan käsistä, kuvailee Keskuskauppakamarin ekonomisti Jukka Kero tilannetta.

-Samalla, kun toisella kädellä kunnostettiin budjettia huutokauppojen tuotoilla, toisella kädellä häirittiin sisämarkkinoiden toimintaa. Teknologiapolitiikka jäi finanssipolitiikan jalkoihin.

Kero muistuttaa, että Euroopan unionin jäsenmaiden yhdessä sopimien linjausten mukaan teknologia ja etenkin langaton viestintä ovat keskeinen osa maanosan kilpailukykyä.

Keskuskauppakamarin arvion mukaan korkeat lupamaksut rasittavat teletoimialan kannattavuutta ja saattavat hidastaa teknistä kehitystä.

-Tämä voi horjuttaa Euroopan teknologista johtoasemaa, Kero sanoo.

Linjakas yhteistyö kohentaisi uskottavuutta

Kero puuttui umts-huutokauppoihin esitellessään Keskuskauppakamarin euroalueen taloutta käsittelevää katsausta. Hänen mukaansa kolmannen sukupolven matkapuhelinlupien jako on vain yksi esimerkki siitä, kuinka puutteellista EU-maiden välinen yhteistyö talouspolitiikkaa sivuavissa asioissa on.

Jopa euroalueen uskottavuus ja sitä myöten euron kurssi saattaisi Keron mielestä kohentua, jos yhteistyö toimisi.

-EU-instituutiot, jäsenmaat ja Euroopan keskuspankki tarvitsevat nykyistä vahvempaa koordinaatiota. Kasvu- ja vakaussopimus toimii vain huonoina aikoina. Hyvinä aikoina pitäisi ehkä nykyistä enemmän pyrkiä yhdessä sopimaan, miten eri tilanteissa toimitaan, Kero sanoo.

-Tietysti sitten nousee esiin kysymys siitä, kuinka paljon jäsenmaat haluavat itse päättää asioistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?