20000867 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan talouden kasvu hidastuu

Johtavat tutkimuslaitokset korjaavat ennustettaan alaspäin

24.10.2000 18:07

Berliini

Saksan johtavat taloustutkimuslaitokset nostavat ennustettaan maansa tämän vuoden talouskasvusta, mutta korjaavat arviotaan ensi vuoden osalta alaspäin.

Kuuden instituutin työryhmä ennusti huhtikuussa molemmille vuosille 2,8 prosentin kasvua. Eilen julkistettu uusin raportti korjaa ennustetta tältä vuodelta tasan kolmeen ja ensi vuodelta 2,7 prosenttiin.

Pudotuksen syynä ovat korkean öljyn hinnan ohella EKP:n tuoreimmat koronnostot, joiden kasvua hillitsevä vaikutus alkaa näkyä toden teolla ensi vuoden puolella.

-Saksalla on kuitenkin hyvät edellytykset selvitä ulkoapäin tulevista koettelemuksista. Maan sisäinen kasvudynamiikka ei katoa minnekään, vaan kokonaistuotanto pysyy noususuunnassa, arvioi Wolfgang Ludwig hampurilaisesta HWWA:sta.

Ensi vuonna voimaan tuleva verouudistus vauhdittaa kasvua puolella prosenttiyksiköllä eli käytännössä neutraloi öljyn hinnan samansuuruisen negatiivisen vaikutuksen. Verouudistus nostaa saksalaisten keskimääräisiä nettotuloja viisi prosenttia. Yksityisen kulutuksen kasvuvauhti nopeutuukin ennusteen mukaan 1,9:sta 2,5 prosenttiin

Saksan vienti laskee tälle vuodelle odotetusta 12,5 prosentista 9,3 prosenttiin ja tuonti 9,7 prosentista 8,5 prosenttiin.

Investointien suhteen tämä vuosi pysyy hyvänä loppuun saakka: yritysten vähennysoikeudet tiukentuvat ensi vuonna, joten moni aikaistanee investointejaan tämän vuoden puolelle. Investoinnit kasvavat tänä vuonna 9,6 ja ensi vuonna 7,2 prosenttia.

Hallitus saa ekonomisteilta tiukan kehotuksen pysyä valitulla kurssilla ja pitää kiinni muun muassa ekoveron seuraavasta asteesta tammikuussa. Epävarmuutta talouspolitiikan suunnasta ei nyt kaivata.

Ensi vuonna ei koronnostoja

Euromaiden ja koko EU:n talous kasvaa instituuttien ennusteen mukaan tänä vuonna 3,3 ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Inflaatiovauhti loivenee 2,3 prosentista 2,1 prosenttiin.

Yhdysvaltoihin instituutit ennustavat esimerkillistä pehmeää laskua 5,3 prosentin talouskasvusta 3,2 prosenttiin. Japanissa vauhti pysynee tänä ja ensi vuonna tasaisesti 1,8 prosentissa.

Kaikki kuusi instituuttia odottavat, ettei EKP nosta ohjauskorkoaan kertaakaan ensi vuoden loppuun mennessä, ellei jotain ihmeellistä tapahdu.

Tutkijat arvioivat, että EKP:n politiikka muuttuisi ymmärrettävämmäksi, jos se alkaisi julkistaa inflaatioennusteensa, ja uskovat, että pankki tekee sen melko pian.

Mahdollisista uusista interventioista euron kurssin nostamiseksi tutkijat jakautuvat selvästi kahteen leiriin. Osa epäilee historian valossa kaikkien interventioiden tehoa ja muiden keskuspankkien halua osallistua uudelleen pelastusoperaatioon. Osa uskoo, että interventio voisi toimia, jos siitä ei puhuta liikaa.

Palkkamaltti on nyt tarpeen

Ennusteen taustalla on oletus siitä, että öljyn hinta putoaa ensi vuonna keskimäärin 27 dollariin barrelilta ja euron dollarikurssi vahvistuu keskimäärin 0,90 dollariin.

Tutkijat korostavat nyt tavallista selvemmin riskejä, jotka voivat aiheuttaa poikkeamia ennusteesta. Niitä ovat öljyn hinnan jääminen korkealle, EKP:n koronnostot ja Yhdysvaltain talouden odotettua jyrkempi lasku.

Kaikkein vaarallisin, vaikkakin melko epätodennäköinen riski on kuitenkin se, että ulkoisten tekijöiden aiheuttamaa reaalitulon menetystä pyritään ensi vuoden tuloneuvotteluissa korvaamaan selvillä palkankorotuksilla. Siitä syntyisi talouden taantumaan johtava inflaatiokierre.

Erityisesti palkkamalttiin olisi aihetta itäisessä Saksassa, jossa palkkojen nousu on viime neuvottelukierroksilla ohittanut tuottavuuden.

-Ongelmallista on varsinkin se, että eniten palkkoja on idässä korotettu julkisella sektorilla, jossa tuottavuus ei kuitenkaan ole kasvanut. Tämä on kaventanut kuntien ja osavaltioiden pelivaraa investointien suhteen, toteaa berliiniläisen DIW:n suhdanneosaston johtaja Gustav Adolf Horn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?