2000010768 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsäteollisuuden kannattavuus kääntyy laskuun 2001 alussa

TT:n Tsupari: Tuotannollinen suhdannehuippu on jo

20.10.2000 0:00

Metsäteollisuuden kannattavuuden uskotaan kääntyvän laskuun ensi vuoden alussa. Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton osastopäällikkö Pekka Tsupari arvioi, että metsäyhtiöiden kannattavuus on huipussaan kuluvan vuoden lopussa.

Tuotantomäärien osalta Tsupari toteaa suhdannehuipun tulleen jo ohitetuksi, sillä kesän jälkeen tuotannon kasvua ei ole tapahtunut. Vaikka yhtiöt ovat nostaneet kannattavuuttaan, kausitasoitettu metsäteollisuuden tuotanto on nyt alempana kuin vuodenvaihteessa. Hintaodotuksien hän arvioi olevan tästä eteenpäin laskusuuntaan.

Myös metsäteollisuutta seuraavat pankkiiriliikkeiden analyytikot arvioivat suhdannehuipun ajoittuvan vuoden lopulle tai ensi vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen tuntumaan. Vielä kesällä monet analyytikot uskoivat metsäteollisuuden yltävän ensi vuonna jopa kuluvaa vuotta parempaan tulokseen.

Ensi vuoden tulostasoon vaikuttaakin, miten käynnissä olevat paperinhintaneuvottelut onnistuvat. Hetkellistä ylikapasiteettia markkinoille uskotaan tulevan etenkin lwc-paperiin ensi vuonna. Myös euron vahvistuminen rokottaisi metsäyhtiöiden tuloksia. Tänä vuonna alan on arvioitu hyötyvän heikosta valuutasta miljardi markkaa.

Arviot ensi vuoden tuloksesta vaihtelevat

Analyytikoiden arviot metsäyhtiöiden ensi vuoden tuloksista vaihtelevat, vaikka suhdanteen uskotaankin heikkenevän vuoden alusta sen loppua kohti. Conventumin Hannu Nymanin mukaan liikevoittomarginaalit pienenevät hieman ensi vuonna ja selkeämmin vuonna 2002. Koska yhtiöt ovat ostaneet lisää liikevaihtoa, niiden absoluuttinen tulos pysyisi kuitenkin vähintään tämän vuoden tasolla. Mandatumin Henri Nurminen puolestaan uskoo vertailukelpoisen liikevoiton pysyvän vielä ensi vuonna vuoden 2000 tasolla, vaikka kannattavuus heikkenee loppuvuotta kohti. Opstockin Henri Parkkisen mukaan viime viikkojen kehitys taloudessa antaa perusteita metsätulosten reivaamiselle alaspäin. Suurta pudotusta hänkään ei ennusta, vaan arvioi ensi vuoden lukujen putoavan viime vuoden hyvänä pidetylle kannattavuustasolle.

USA:ssa supistetaan tuotantoa

Analyytikkojen mielestä Pohjois-Amerikasta kantautuneisiin varoittaviin signaaleihin on suhtauduttava vakavasti, vaikka Euroopassa kysyntä on pysynyt hyvänä. Atlantin takana paperi-, kartonki- ja selluntuotannon supistamisesta ovat ilmoittaneet viimeksi torstaina tuloksensa julkistaneet Mead ja International Paper. Myös Weyerhaeuser, Canfor ja eteläafrikkalainen Sappi ovat kertoneet leikkaavansa tuotantoa kysyntä-tarjonta-tilanteen tasaamiseksi ja hintojen ylläpitämiksi.

-Kyse on samalla korkean sellunhinnan puolustamisesta, muistuttaa Opstockin Parkkinen.

-Suomalaiset yhtiöt jatkavat samaa strategiaa kuin aikaisemminkin. Jos kysyntä alkaa heikentyä, silloin harkitaan jonkin verran seisokkeja. En kuitenkaan uskoisi niitä tulevan ihan lähiaikoina, Nyman sanoo.

Euroopassa selluvarastot ovat pienestä kasvusta huolimatta yhä alhaalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?