200008064 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen lämmitysöljypula saattaa olla arvioitua lievempi

Julkaistu: 18.10.2000 0:00

Lähi-itä pitää öljymarkkinoita varpaillaan

Öljyn hintaa Yhdysvalloissa nostanut odotus lämmitysöljyn vaikeasta saatavuudesta ensi talvena saattaa olla liioiteltu. Kotitaloudet ovat New York Timesin mukaan hankkineet lämmitysöljyä varastoihinsa jo normaalia aikaisemmin, mikä merkitsee niiden öljyntarpeen luultavasti jäävän odotettua pienemmäksi talvella.

Kotitalouksien ja yritysten varastot eivät näy virallisten varmuusvarastojen tilastossa, joka on alhaisilla luvuillaan huolestuttanut markkinoita.

Kotitaloudet alkoivat kerätä öljyvarastoja totuttua aikaisemmin, koska ne pelkäsivät öljyn hinnan kohoavan talven lähestyessä. Raakaöljyn maailmanmarkkinahintojen nousu hermostutti kotitaloudet täydentämään varastojaan etuajassa.

Lisääntynyt kysyntä on haitannut paikoitellen lämmitysöljyn saatavuutta, ja uusia jakeluhäiriöitä saattaa olla tiedossa alkutalvesta. Useimmat amerikkalaiset öljynjalostamot pitävät tuotantotauon loka-marraskuussa vuosihuoltojaan varten.

New York Timesin arvion mukaan kotitalouksien kokoamien talvivarastojen ja jalostamoissa jo olevan öljyn pitäisi riittää täyttämään talven tarpeet ja estämään uudet hintapiikit, jos Lähi-idän tilanne ei aiheuta häiriöitä raakaöljyn tuotantoon tai saatavuuteen eikä talvi Yhdysvaltojen pohjoisosissa ole huomattavasti normaalia kylmempi.

Hinta nousi jonkin verran

Raakaöljyn hinta nousi eilen Euroopan markkinoilla jonkin verran, koska Lähi-idän huippukokouksen tulokset jäivät laihoiksi. Marraskuussa toimitettavan Pohjanmeren Brent -laadun hinta nousi Lontoossa 31,6 dollariin tynnyriltä, mikä on pari prosentti maanantain tasoa kalliimpi.

Viime viikolla hinta kävi yli 35 dollarissa tynnyriltä Israelin ja palestiinalaisten välisten kahakoiden kiihtyessä ja Yhdysvaltojen ja Britannian jouduttua terrori-iskujen kohteeksi Jemenissä.

Saudi-Arabian sunnuntaina antama julkilausuma tuotannon mahdollisesta lisäämisestä painoi hintaa alaspäin maanantaina.

Tuoreimmat osastosta