200006645 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Niinistö varoittaa epävarmuuden kasvaneen Euroopassa

Julkaistu: 17.10.2000 18:01

Valtiovarainministeri vaatii malttia palkkaneuvottelui

hin

Bryssel

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei usko raakaöljyn hintojen kiihdyttävän inflaatiota Suomessa enää ensi vuonna nykyvauhdista. Samalla Niinistö lähettää tupo-pöytään selkeän viestin, jotta työmarkkinaosapuolet pidättäytyisivät inflaatiota kiihdyttävistä palkankorotuksista.

-Uskon, että raakaöljyn hinnan nousun vaikutukset alkavat olla sisällä. Ensi vuoden inflaatioon ei näyttäisi kohdistuvan samanlaista huolta alkuunkaan, sanoi Niinistö euroryhmän kokouksen jälkeen Luxemburgissa.

Niinistö suhtautuu kuitenkin vakavasti palkkainflaation vaaraan. Hän kehottaa työmarkkinaosapuolia maltilliseen ratkaisuun, koska epävarmuustekijät ovat Euroopassa lisääntyneet.

-En ole kovin paljon lähetellyt terveisiä tulopolitiikan pöytiin, mutta nyt mitataan ensimmäisiä kertoja, miten kestämme menestyksen.

Hän viittaa jo seitsemättä vuotta jatkuvaan talouskasvuun, joka on nostanut Suomen taloudellisen hyvinvoinnin ainutlaatuisen korkealle.

-Tietynlaiset epävarmuustekijät ovat olemassa ja ehkä voimistuneet siitä huolimatta, että kokonaisnäkymä on edelleen vahvasti positiivinen Euroopassa, Niinistö varoittaa.

Tupoon ei uusia veroporkkanoita

Niinistö ei lupaa lisää tuloveronalennuksia ensi vuodelle tupon tueksi.

-Hallituksen tuloveroratkaisu on antelias. Toivon, että se tunnustettaisiin ja otettaisiin huomioon tuloneuvotteluissa.

Vaikka Niinistö ei lupaa uusia veroporkkanoita, hänen mukaansa hallitusohjelmaan kuuluvassa veroalennuspaketissa on vielä jäljellä tekemättömiä veronalennuksia. Hallitus on sopinut ohjelmassaan 10-11 miljardin markan veroalennuksista koko kaudelle.

-Tekemättömien veroalennusten haarukka asettuu 4-5 miljardiin, mutta asiasta näyttää olevan muitakin käsityksiä, Niinistö arvioi.

Hallitus haluaa ilmeisesti ensin nähdä, kuinka pitkiin ja sitoviin tulosopimuksiin neuvotteluissa päästään. Veroalennuksia voitaisiin käyttää siis vuosina 2002 tai 2003.

Suomessa liian korkeat sosiaalikorvaukset

Ministerit keskustelivat eilen työttömyysturvan, sosiaaliturvan ja matalapalkkatöiden keskinäisestä suhteesta EU-maissa. Heillä oli käytössään komission asiakirja, jonka mukaan esimerkiksi Suomessa on liian korkeat korvaussuhteet työttömyysturvassa ja muussa sosiaalisessa tuessa. Vaikkapa työttömyyskorvaus ei alene Suomessa työttömyyskauden pidentyessä.

Suomi joutui Niinistön mukaan eilisessä kokouksessa erikoiseen valoon tilastotiedon takia, joka kuvaa erilaisten sosiaalitukien piirissä olevan väestön osuutta työikäisestä väestöstä.

-Meidän prosenttimme oli 82, kun seuraava oli 38 prosenttia. Luku kuvaa ilmeisesti, kuinka suuri osa väestöstä nauttii sosiaalista tukea. Kyllä meillä kannustavuuden suhteen työn houkuttelevuus kaipaa miettimistä, Niinistö sanoo.

Tuoreimmat osastosta