200005294 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomi helpottaisi päätöksentekoa EU:n kauppapolitiikassa

Julkaistu: 17.10.2000 0:00

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi uskoo Ranskan taipuvan kiistassa

Geneve Suomen ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi (kok.) uskoo, että Ranska myöntyy Euroopan unionin uudistamisessa määräenemmistöpäätösten lisäämiseen myös kauppapolitiikassa.

-Ranskan nykyinen vastustus voidaan murtaa niin, että kulttuuria koskevat kauppasopimukset jätetään enemmistöpäätösten ulkopuolelle, Sasi arvioi Taloussanomille viikonloppuna Biarritzin ylimääräisessä huippukokouksessa Ranskassa.

Unionin uudistamisesta halutaan päästä sopimukseen Nizzan joulukuisessa huippukokouksessa.

Suomi lobbaa ahkerasti määräenemmistöpäätösten puolesta. Vastaan ovat Ranskan lisäksi muun muassa Espanja ja Kreikka merenkulkunsa takia. Suomen EU:n suurlähettiläs Antti Satuli sanoi Biarritzissa Portugalin siirtyneen Suomen kannan taakse.

Saksa on Suomen kannalla

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) totesi Suomen kannalta olevan huolestuttavaa, että kauppapolitiikassa yritetään kautta linjan saada läpi alhaisia tavoitteita sen takia, että puheenjohtajamaalla on omat etunsa pelissä ja se ajaa niitä roolistaan huolimatta.

-Meidän päämäärämme määräenemmistöpäätöksiin siirtymisessä kauppapolitiikassa ovat korkealla. Biarritzissa ei asiassa edistytty. EU:n toimivaltaa on voitava lisätä myös palveluja ja tekijänoikeuksia koskevissa sopimuksissa.

EU pystyy sopimaan unionina kansainvälisistä kauppasopimuksista jo nyt tavarakaupassa, mutta ei esimerkiksi palveluja ja tekijänoikeuksia käsittelevissä sopimuksissa.

Suomen mielestä yhteisön toimivallan laajentaminen myös palveluihin lisäisi EU:n valtaa ja vahvistaisi unionin kuvaa ulospäin. Suomen näkemystä kannattavat Saksa, Italia ja Ruotsi.

Ranska pelkää esimerkiksi audiovisuaalisen alan sopimuksia. Se sai jo Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa aikaan sen, ettei alaa otettu mukaan sopimukseen.

Satulin mukaan se, että EU pystyy neuvottelemaan yhdellä suulla vain tavarakaupasta, heikentää EU:n neuvotteluasemaa.

Ranska on jo alkanut kampanjoida WTO:n kotikaupungissa Genevessä sitä, ettei EU:lle annettaisi neuvotteluoikeutta palveluneuvotteluissa ohi jäsenmaiden.

Ranska ajaa myös komission jäsenpaikkojen kierrättämistä maiden kesken. Sitäkin Suomi vastustaa jyrkästi.

Tuoreimmat osastosta