2000010551 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rakennusliikkeet uskovat yhä kovan rahan asuntotuotantoon

Tiukat tukiehdot jarruttavat rakennushankkeita

17.10.2000 0:00

Rakennusliikkeet uskovat yhä vapaarahoitteisten asuntojen menekkiin ja arvioivat niiden osuuden tuotannostaan pysyvän ensi vuonna nykyisen suuruisena. Valtion tukema asuntotuotanto on tällä hetkellä alimmalla tasollaan sitten 1970-luvun puolivälin.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla yleishyödyllisten rakennuttajien ja Valtion asuntorahaston on vaikea päästä sopimukseen tukiehtojen täyttämisestä. Rakennusliikkeillä onkin useita uudisrakennuskohteita, jotka odottelevat lainoitussopimuksen ja aloituspäätöksen syntymistä.

-Valtion tukeman tuotannon määrässä on tällä hetkellä paljon epävarmuustekijöitä. Rakennuttajien mielestä tuen ehdoissa on asukkaiden valintaan ja hintakattojärjestelmään liittyviä esteitä, jotka vaikeuttavat aloituspäätösten tekemistä, kuvailee Suomen Skanskan toimitusjohtaja Mauri Niemi.

Skanskan asuntotuotannosta tänä vuonna noin puolet on vapaarahoitteista. Rakennusliike NCC:n vastaavan tuotannon osuus on reilut 40 prosenttia ja YIT-Yhtymän tuotannosta jopa kaksi kolmannesta on vapaarahoitteista.

Rahoitussuunnitelmat voivat muuttua

YIT Rakennuksen toimitusjohtaja Ilpo Jalasjoki arvioi eri rahoitusmuotojen suhteen tuotannossa säilyvän ennallaan, jos yleinen talouskehitys noudattaa esitettyjä ennusteita.

-Vapaarahoitteisten asuntojen hinnat ovat tällä hetkellä sellaisella tasolla, että niiden tuottaminen on kannattavaa. Emme toki halua ylenkatsoa aravatuotantoakaan, Jalasjoki sanoo.

NCC:n asuntorakentamisen toimialajohtaja Heikki Miettinen uskoo muuttoliikkeen pitävän asuntojen kysyntää yhä yllä. Hänen mukaansa rakennushankkeiden suunnitteluaika on puoli vuotta ja nyt tehtyjä suunnitelmia tarkistetaan tulevan markkinatilanteen mukaan.

-Suunnittelemme parhaillaan ensi kevään hankkeita. Arvioimme sitten ensi vuoden markkinoiden mukaan, onko edellytyksiä vapaarahoitteisten hankkeiden käynnistämiseen, Miettinen kertoo.

Skanskan Niemen mukaan myös asunnon ostajien suunnittelujänne on lyhentynyt. Yleisen ilmapiirin kääntyminen varovaisemmaksi ja korkojen nousu ovat vaikuttaneet siihen, että kaupaksi käyvät vain rakenteilla olevat tai valmiit asunnot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?