Prisma avasi marketin Tallinnaan

Tallinna SOK avasi ensimmäisen Prisma-hypermarketin eilen Tallinnaan. Prisma Sikupillin pinta-ala on 10 000 neliömetriä ja sijaitseen noin kahden kilometrin päässä Tallinan keskustasta. Toinen Prisma avataan Tallinnaan marraskuussa.

SOK toteuttaa molemmat Prismat yhteistyössä virolaisen Eestin osuuskauppojen keskusosuuskunnan ETK:n kanssa. ETK:lla on Virossa 530 myymälää ja ryhmän kokonaismyynti on 1,1 miljardia Suomen markkaa. ETK on Viron suurin vähittäiskaupparyhmä ja sen markkinaosuus Viron päivittäistavarakaupassa on 21 prosenttia.

Alkuvaiheessa SOK omistaa Sikupilli Prisman kokonaan ja ETK omistaa toisen. Vuoden vaihteessa ne vaihtavat osakkeita siten, että molemmat omistavat toistensa Prismoista 30 prosenttia. SOK:n investoinnin arvo on noin 30 miljoonaa markkaa.

Prismojen myynnin odotetaan olevan noin 100 miljoonaa Suomen markkaa. Koska hintataso on Virossa 20-30 prosenttia Suomea alhaisempi, Tallinnan Prismat ovat kooltaan lähes yhtä suuria kuin suurimmimmat Prismat Suomessa.

Prismat tulevat toimimaan ketjumaisesti ja niiden operatiivisesta johtamisesta, hankinnasta, markkinoinnista, taloushallinnosta ja tietojärjestelmäpalveluista vastaa Hansacoop. SOK ja ETK omistavat yhtiön puoliksi. Hankinta tapahtuu yhteistyössä ETK Hulgi -tukkuliikkeen kanssa.

ETK:n hallituksen puheenjohtajan Jaan Koppelin mukaan Virossa on menossa samanlainen kaupan rakennemuutos kuin Suomessa 1980-luvulla. Kauppojen koko kasvaa ja niiden määrä vähenee.

Prismojen valttina Hansacoopin hallituksen puheenjohtaja Hannu Uskin mukaan ovat hintataso ja tuotteiden laatu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?