200006243 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hämmästyttävä työvoimapula

12.10.2000 0:00

Tiistaina julkistetun pk-barometrin perusvire on varsin myönteinen. Yli puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä uskoo toimialansa suhdanteiden pysyvän ennallaan, ja runsas kolmannes odottaa kasvua.

Barometrin mukaan pk-yrityksiä vaivaa kuitenkin edelleen paheneva ammattitaitoisen työvoiman puute, joka nousee yhä useamman yrittäjän mielestä pahimmaksi oman yrityksen kehittämisen esteeksi.

Suomen Yrittäjien tutkimusekonomistin Seppo Toivosen mukaan ammattitaitoisen työvoiman saantiongelmat ovat selvästi pahentuneet tämän vuoden aikana. Pahiten ongelma vaivaa rakennusalaa.

Kuvaavaa tilanteelle tässä suhteessa on, että henkilöstökoulutus on syrjäyttänyt markkinoinnin ja myynnin monivuotiselta ykkössijalta, kun arvioidaan lähivuosien kehityskohteita yrityksissä. Tämä lopputulema on todella pysähdyttävä, kun toisaalta mieluusti kehumme suomalaisen koulutusjärjestelmän tasoa. Koulutuksen kohdentaminen ei näytä kuitenkaan oikein onnistuneen yritysten arkitodellisuutta kuvaavan pk-barometrin valossa.

Yritysten kehitystä jarruttava työvoimapula on kaiken kaikkiaan hämmästyttävä saavutus maassa, joka toisaalta taistelee edelleen varsin suuren työttömyyden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?