200003942 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ohjelmistoalan piratismi on helpottanut Suomessa

Julkaistu: 11.10.2000 0:00

BSA:n mukaan käytössä olevista ohjelmista noin 30 prosenttia on piraatteja

Ohjelmistoalan yrityksien etuja kansainvälisesti ajava Business Software Alliance arvioi, että tietokoneohjelmien piraattikäyttö on vähentynyt Suomessa viime vuosien aikana. BSA:n arvion mukaan viime vuonna kaikista yrityksissä ja julkisyhteisöissä käytetyistä ohjelmista noin 30 prosenttia oli piraatteja, kun vielä vuonna 1994 prosenttiluku oli 67.

-Pääasiallinen syy prosentuaalisen osuuden pienenemiseen on kasvanut tietoisuus piraattituotteisiin liittyvistä oikeudellisista ja virusriskeistä. Osittain muutosta selittää varmasti myös ohjelmistotuotteiden tarjonnan ja yleisen taloudellisen tilanteen paraneminen, arvioi Salla Järvinen BSA Finlandin oikeudellisia asioita hoitavasta asianajotoimisto Tapio Susiluoto Oy:stä.

Oikeudenkäynnit harvinaisia

Ohjelmistopiratismin vastaista lainsäädäntöä on tiukennettu tämän vuoden aikana. Ohjelmistopiratismista vahvasti epäilty yritys voidaan tutkia ilman varsinaisen rikostutkintaprosessin käynnistämistä.

Ohjelmistopiratismia on Järvisen mukaan pääsääntöisesti kahdentyppistä. Toisaalta siihen ovat syyllistyvät loppukäyttäjät eli yritykset kopioimalla ohjelmistotuotteita lisenssimaksuista piittaamatta ja toisaalta alan jälleenmyyjät myymällä piraattituotteita. Viime aikoina päätään on nostanut erityisesti internetin kautta tapahtuva piratismi.

Ohjelmistoalan piraattioikeudenkäynnit ovat Suomessa perinteisesti liittyneet jälleenmyyjiin. Varsinaisia oikeudenkäyntejä on ollut kuitenkin verrattain vähän, viimeisen kuuden vuoden aikana noin kymmenkunta tapausta.

-Oikeudenkäynteihin on jouduttu kaikkein törkeimmissä tapauksissa. Yritysten harjoittaman piratismin ratkomiseen riittävät yleensä sopimustoimenpiteet, Järvinen sanoo.

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa Suomen BSA on saanut lähes 200 yhteydenottoa liittyen tietokoneohjelmistojen tekijänoikeuskysymyksiin ja -loukkauksiin. Niistä noin 50 on ollut varsinaisia ilmiantoja, joista lähes kaikki johtavat jonkinlaisiin oikeudellisiin toimenpiteisiin.

Viime aikoina ilmoitukset ovat kohdistuneet useimmiten loppukäyttäjän asemassa olevaan yritykseen. Järvisen mukaan syytetyt ovat useimmiten pieniä tai keskisuuria yrityksiä.

Paljastuskampanja käyntiin

BSA arvioi, että ohjelmistoteollisuus menetti Suomen piraattimarkkinoille viime vuonna noin 300 miljoonaa markkaa. BSA Finlandin tuoreen puheenjohtajan Stefan Zilliacuksen mukaan markkamääräiset tappiot kasvoivat vuodesta 1998 vuoteen 1999 noin 100 miljoonaa markkaa eli 50 prosenttia.

Koko maailmassa ohjelmistopiratismin aiheuttamien tappioiden arvioitiin viime vuonna olevan noin 70 miljardia markkaa.

Keskustelun herättämiseksi Suomen BSA aloittaa loppuviikosta suurelle yleisölle suunnatun kampanjan. Henkilölle, joka ilmoittaa BSA:lle laittomien ohjelmistojen käytöstä, luvataan maksimissaan 100 000 markan palkkio.

Sanomalehti-ilmoittelulla käynnistyvä kampanja tähtää siihen, että laittomia ohjelmia käyttävän, kopioivan tai levittävän yrityksen tietävä henkilö tekisi ilmoituksen BSA:n palvelupuhelimeen.

Väitteet tutkitaan perusteellisesti, ja jos ne johtavat sopimukseen BSA:n ja tekijänoikeutta loukanneen tahon välillä, maksetaan ilmoituksen tehneelle henkilölle kymmenen prosenttia uuden sopimuksen arvosta, maksimissaan kuitenkin 100 000 markkaa.

Vastaavat kampanjat on jo käyty Ruotsissa ja Englannissa.

Piraattiohjelmien osuuden arvioitiin Ruotsissa pudonneen kampanjan aikana noin kolme prosenttia.

Tuoreimmat osastosta