200007585 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pienet ostavat kokonaispalvelun

11.10.2000 0:00

Suomalaiset vakuuttajat myyvät pienille ja keskisuurille yrityksille ennen muuta perinteisiä vakuutustuotteita: turvaa ja riskikartoituksia.

arkkina on nyt yllättävänkin rauhallinen, väittää Yrittäjäin Fennian toimitusjohtaja Kari Elo syyskuun lopulla, vaikka eletään niitä aikoja, jolloin vahinkovakuuttajien asiakassuhteet kokonaisuudessaan ovat pk-yhtiöissä syynissä.

Sikäli kun ovat. Joka syyskuu lakisääteisen vakuutuksen vaihtoviikot saavat todellisuutta suuremmat otsikot. Keskimäärin silloin on liikkunut muutamia kymmeniätuhansia työsuhteita yhtiöstä toiseen. Työntekijäin tapaturmavakuutus on iso vahinkovakuutuksen osa, ja markkinaosuussiirtymä on ollut vuosittain vain muutamia prosenttiyksiköitä.

Tällä kertaa tapaturmavakuutus oli vasta toista kertaa niin kutsutussa avoimessa kilpailussa. Se tarkoittaa yhtiökohtaisia hintoja, joita ei tarvitse etukäteen vahvistuttaa viranomaisilla, ja ulkomaisten yh-tiöiden oikeutta tarjota suoraan omia tuotteitaan. Tätä ei kuitenkaan käytännössä tapahdu.

Pienten ja keskisuurten yhtiöiden lakisääteisen vakuutuksen vaihdot ovat erityisen mielenkiintoisia siksi, että pienet yhtiöt haluavat kokonaisvakuutuspalvelua.

-Pk-yhtiöt käyttävät

yhden kumppanin politiikkaa. Jos lakisääteisiä siirretään, myös vapaaehtoiset vakuutukset siirtyvät ehkä henkivakuutuksia lukuun ottamatta. Toisaalta pk-yritysten kiinnostus vapaaehtoista henkivakuutuspuolta kohtaan on aika vähäistä, joskin kiinnostus kasvaa, sanoo Vahinko-Tapiolan pk-yksikön johtaja Heikki Taipalvesi.

Elo ja Taipalvesi vakuuttavat, että vaikka hintakilpailu pk-yritysten vakuutuksista on kovaa, sen kanssa vielä eletään.

-Riskienhallinnassa ja vahingontorjunnassa pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on paljon työtä. Siksi pk-sektori on kiinnostava ja tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia. Yritykset odottavat asiantuntija-apua riskikartoituksessa, Taipalvesi sanoo.

Yrittäjäin Fennian Elo sanoo samaa, vaikka valittaakin, että yleisessä keskustelussa fokus on nyt finanssimarkkinoissa, vaikka turvallisuutta pitäisi korostaa.

-Me kartoitamme asiakkaan riskit sekä riskihistorian ja edistämme yhdessä riskienhallintaa ja arvioimme, paljonko asiakkaan kannattaa riskeistä pitää omalla vastuulla. Tuotteiden hinnat määräytyvät suhteessa riskiin. Tosin nyt hintakilpailu on sitä luokkaa, että hinnat eivät ihan riskiä vastaa, Elo sanoo.

Riskejä ja vahinkosuojelua koskevasta materiaalista ei sinänsä ole pulaa. VTT, vakuutusyhtiöt ja pk-yhtiöt ovat työstäneet riskienhallintaprojektissa pari vuotta materiaalia niin kirjalliseen kuin sähköiseenkin jakeluun. Erityisesti pienimmissä yrityksissä aikapula on ongelma, sillä erityistä riskienhallintaan vihkiytynyttä väkeä ei näissä yrityksissä juuri ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?