200008780 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lipponen: Heikentyneitä kulutusodotuksia turha dramatisoida

6.10.2000 17:56

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan tuoreimpien kuluttajaindikaattoreiden merkitystä ei pidä dramatisoida. Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä puhuneen Lipposen mukaan heikentyneisiin indikaattorilukuihin ovat luultavasti vaikuttaneet yleisön reaktiot korkotason nousuun, euron kurssin heikkenemiseen sekä öljyn hinnan pysyttelemiseen korkealla.

-Kun korkotason nousu pysynee jatkossa maltillisena, euro alkaa ennen pitkää vahvistua ja öljyn hintakin kääntyy laskuun, on hyvin luultavaa, että kuluttajien odotukset jälleen vakiintuvat ja optimismi alkaa uudelleen vahvistua, Lipponen arvioi.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometri heikkeni lähes kolme prosenttiyksikköä syyskuussa. Se on laskenut vuoden vaihteen huipputasosta liki kymmenen prosenttiyksikköä.

Lipposen mukaan kysymyksessä voi hyvin olla eräänlainen hengähdystauko. Tämän puolesta puhuu se, että taloudellisen kehityksen perustekijät ovat Euroopassa yhä vahvat.

-Hengähdystauko voi olla omalta kannaltamme hyväksikin. Se on näet omiaan hälventämään pahimpia pelkoja talouden ylikuumenemisesta. Esimerkiksi asuntomarkkinoiden rauhoittuminen on tässä suhteessa tervetullut ilmiö, pääministeri totesi. Taloussanomat-STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?