2000011373 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Absoluuttisen tuoton 3C Alpha on miinuksella

Julkaistu: 6.10.2000 0:00

3CRahastoyhtiön 3C Alpha kertoi keväällä, että se pyrkii absoluuttiseen tuottoon kaikissa markkinatilanteissa riippumatta yleisestä kurssikehityksestä. Markkinoiden noustessa rahaston tulos on plussalla ja markkinoiden laskiessa se suojattu ja tulos pysyy vähintään nollassa. Niinpä salkun arvon ei koskaan pitäisi laskea.

Kuulostaa järkevältä strategialta. Mutta eikö kaikkien salkunhoitajien tavoitteena ole olla mukana markkinoilla, kun kurssit nousevat, ja häipyä, kun ne laskevat? Käytännössä strategian toteuttaminen ei ole helppoa. Jos olisi, olisimme kaikki jo miljonäärejä.

On ehkä vielä liian aikaista arvioida 3C Alphan onnistumista tuottotavoitteessaan, mutta nyt neljän kuukauden jälkeen rahaston salkku on kymmenen prosenttia miinuksella.

3C Alphan salkunhoitaja Tom Bystedt myöntää, että hän ei ole tyytyväinen rahaston saavuttamaan tulokseen. Rahaston pitäisi kuitenkin olla plussan puolella viimeistään kahden vuoden kuluttua.

-Tottakai pyrimme siihen, että rahastolla on positiivinen tuotto joka kuukausi, mutta jos tuotteeseen sisältyy osakemarkkinoita parempi tuotto samalla tai alhaisemmalla volatiliteetillä, sitä on pakko katsoa kahden vuoden sijoituksena.

Rahoitustarkastuksesta kerrotaan, että absoluuttinen tuotto tarkoittaa sitä, että rahastolla ei ole lainkaan vertailuindeksiä. Tuotto ei ole suhteellista, sitä ei verrata mihinkään.

-Kun rahasto tavoittelee absoluuttista tuottoa, se voi tietyllä periodilla olla myös miinuksella, markkinavalvoja Mika Mustikainen Ratasta kertoo.

3C Alpha mainosti myös olevansa Suomen ensimmäinen hedge fund -rahasto. Se sijoittaa tiukoilla kriteereillä valittuihin, lähinnä pohjoismaisiin yrityksiin, mutta käyttää aktiivisesti myös johdannaisia sekä salkun suojaukseen että lisätulon hankkimiseen. Työkaluina ovat futuurit, optiot, termiinit ja lyhyeksimyynti.

Runsas viikko sitten Leonia lanseerasi Vegan, jota myös tituleerattiin hedge fundiksi. Omaisuudenhoitoyhtiön toimitusjohtaja Ari Aaltonen kertoi, että Vegalla on käytössään kaikki instrumentit ja markkinat, millä se pyrkii pärjäämään myös huonoina aikoina.

Todellisuudessa Suomessa ei ole yhtään aitoa hedge fundia, eikä sijoitusrahastoksi sellaista voi edes perustaa, sillä Suomessa rahastot eivät saa sijoittaa enempää kuin kymmenen prosenttia yhteen osakkeeseen. Ne eivät myöskään voi ottaa lainkaan lainaa, kun taas lähes konkurssiin päätynyt amerikkalainen Long Term Capital Management (LTCM) -niminen hedge fund toimi siten, että sen pääomasta 97 prosenttia oli velkaa ja kolme prosenttia omaa pääomaa. Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan pääomaa kartutettiin ottamalla kantaa jenin ja dollarin väliseen kurssikehitykseen.

Sekavuus johtuu paljolti myös termien epämääräisyydestä ja jopa vääristä käännöksistä.

Nykyisin Coventumin toimitusjohtajana työskentelevä Vesa Puttonen on perehtynyt hedge fundien termi- ja käännöshetteikköön.

-Hedge fundit on yleisesti suomennettu vipurahastoiksi. Kun Suomessa toimii nykyään rahastolain alaisia vipurahastoja, olisi selvyyden vuoksi suositeltavaa, että hedge fund suomennettaisiin riskirahastoksi. Vastaavasti, toisin päin suomalaista vipurahastoa ei tulisi kutsua englanniksi hedge fundiksi.

Myöskään maailmalla hedge fund ei ole terminä yksiselitteinen, mikä selittää asian hankaluutta myös Suomessa, nyt kun meille perustetaan kiivaaseen tahtiin monenlaisia rahastoja. Tyypillistä kaikille hedge fundeille on, että niillä on kiinteä hallinnointipalkkio (tavallisesti yksi prosenttia) ja salkun tuottoon perustuva palkkio: tavallisesti 20-25 prosenttia salkun tuotosta menee salkunhoitajalle.

Tämän lisäksi fundit käyttävät yleensä velkarahaa, harjoittavat lyhyeksiostoa ja -myyntiä sekä sijoittavat samanaikaisesti useisiin eri sijoitusluokkiin. Lista erilaisista hedge fundeista on vaikuttava: global macro, aggressive growth, distressed securities, fund of funds...

Suomessa on oikeastaan jo vuosia ollut 3C Alphaa vastaavia vipurahastoja, kuten Coventumin Futura, Mandatumin Vipu ja Gyllenbergin Momentum. Nämä rahastot ovat kuitenkin sijoitusstrate-gioiltaan hyvin erilaisia.

Tuoreimmat osastosta