200008013 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hirvijahdissa ei tunneta titteleitä

Julkaistu: 29.9.2000 0:00

Mitä eroa on kalastuksella ja hirvestyksellä? Kalassa saalis on pienempi, mutta jutut suuria.

Metsässä viihtyy vaatimatonta väkeä - ovat kai tottuneet pitämään pientä ääntä jo passitornissa. Kysy heiltä legendaarisista hirvestäjistä tai montako hirveä on tullut ammuttua, ja hiljaisuus vastaa. Jonkun tähtäimeen on osunut satakunta hirveä, toiset eivät ole osuneet hirveen kertaakaan 40 vuoden aikana, mutta saalismääristä ei ole soveliasta puhua.

Euroopassa metsästys on ollut ylhäisön ja kuninkaallisten huvi, Suomen metsissä kulkee tavallisia suomalaisia. Mukaan mahtuu Ahlströmejä, Fazereita, Rosenleweja, Viinasia, Suomisia, rahoitusjohtajia, kansanedustajia ja rovasteja, mutta metsässä ei titteleitä tunneta eikä metsäkavereilla kehua retostella.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen assistentin Aslak Ermalan mukaan metsässä tallustaa suomalainen yhteiskunta pienoiskoossa. Metsästäjien ikä- ja ammattijakautuma seuraa koko väestöä kuvaavia suuntaviivoja. Yliedustettuna on vain maatalousväestö. Aliedustettuna ovat palvelu- ja rakennusala sekä tietysti naiset, joita 300 000 metsästäjän joukosta löytyy vain 9 000.

Harva kaupunkilainen tietää tuntevansa metsästäjiä, vaikka puolet näistä asuu taajamissa. Helsingin riistanhoitoyhdistyksessäkin jäseniä on lähemmäs 10 000, lisäksi pari tuhatta kuuluu lapsuuden kotiseutunsa riistanhoitoyhdistykseen. Vielä harvemmin työkaveri saa kutsun lähteä metsälle mukaan. Metsästys on metsästäjälle intiimi asia. Mutta kun kaksi hirvestäjää kohtaa, upeimmat ajot käydään läpi useaan kertaan.

Mitä metsässä puhutaan?

Joka härjillä ajaa, se härjistä puhuu, tiivistää Metsästäjäin Keskusjärjestön koulutuspäällikkö Jari Pigg. Hirviporukan puheet käyvät hirvissä, hirvikärpäsissä, säissä, olympialaisissa, formuloissa ja golfin tasoituksissa.

Koska lähes jokaisen yrityksen johtotroikasta löytyy ainakin yksi metsästäjä, metsällä tarinoidaan myös työasioista. Edustusjahdit ovat kabinettineuvotteluihin verrattavia tilaisuuksia - paitsi että metsässä keskustelu sujuu avoimemmin ja luontevammin.

Enemmän kuin varsinaisia kauppoja metsässä tehdään kuitenkin tunnusteluja ja tutustumisia. Metsäteollisuudelle syksyn hirvestys on vilkasta pr-aikaa.

Miten metsässä pärjää?

Ensikertalaiselle hirvijahti voi olla outo asia. Koulutuspäällikkö Piggin mukaan porukassa pärjää, jos malttaa jättää kiireen taakseen.

-Seuruemetsästys on paljolti samanhenkisten ihmisten mukavaa yhdessäoloa. Jos ei ole muuhun aikaa kuin hirvipassiin ja hirven ampumiseen, voi olla parempi jäädä kotiin. Meikäläiseen metsästysmentaliteettiin ei kuulu poimia vain rusinat pullasta. On syytä oppia hiljentymään myös hirvenkaadolla, tuumaa Pigg.

Trendejä metsään eksyy muutenkin hiljakseen. Metsästys kulkeutuu ennemmin isältä pojalle kuin trendsetteriltä jokamiehelle. Harrastajamäärä on pysynyt vuosia vakiona.

Pigg mainitsee, etteivät aseet ole juuri muuttuneet sataan vuoteen, mutta koirien käyttö jahdissa on lisääntynyt viime vuosina. Ermala muistelee, että ennen metsälle puettiin vaate, jota ei enää muualla kehdannut käyttää. Nyt asun voi löytää erikoisliikkeestä.

Tuoreimmat osastosta