200001884 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Benefon kokoaa lisää käyttöpääomaa suunnatulla osakeannilla

Julkaistu: 27.9.2000 0:00

Pohjanmaan elektroniikkamiljonäärit uskovat salolaisyh

Benefonin hallitus on päättänyt kotimaisille ja ulkomaisille sijoittajille suunnatun osakeannin järjestämisestä. Yhtiö kerää annilla uutta pääomaa yli yhdeksän miljoonaa euroa.

Osakeannin tarkoituksena on kasvattaa käyttöpääomaa liiketoiminnan volyymin kasvun vuoksi sekä vahvistaa yhtiön tasetta. Anti toteutetaan tarjoamalla reilut 720 000 uutta osaketta kymmenelle sijoittajalle, jolloin yhtiön osakepääoma nousee yli 240 000 eurolla.

Benefon on salolainen yritys, joka valmistaa oman ilmoituksensa mukaan langattomia viestintäinstrumentteja. Tämä tarkoittaa sitä, että osaan yhtiön matkapuhelinmalleista on yhdistetty GPS-paikannusjärjestelmään perustuvia toimintoja.

Benefoniin sijoittavien yritysten joukossa on kempeleläisen elektroniikkamiljonäärin Juha Sipilän sijoitusyhtiö Fortel Invest sekä kaksi muuta Fortel-ryhmään kuuluvaa yhtiötä. Fortel Invest merkitsee annissa yli 67 000 Benefonin osaketta.

Sipilä on esiintynyt julkisuudessa niin sanottuna bisnesenkelinä, eli alkuvaiheessa oleviin yrityksiin sijoittavana kummisetänä. Sipilä kertoo kuitenkin, että hänen yhtiönsä tavoitteena on jakaa sijoitukset puoliksi pörssiyhtiöiden ja listaamattomien yritysten kesken.

-Tällä hetkellä pörssisalkun osuus sijoituksistamme on vielä suurempi kuin listaamattomien yritysten osuus. Tähän vaikuttaa se, että jotkut yritykset, kuten JOT Automation, ovat siirtyneet pörssiyhtiöiden puolelle. Myös Benefonissa meillä on ennestään jonkinmoinen omistussiivu.

Päätös lisäsijoituksesta Benefoniin oli Sipilän mukaan helppo tehdä. Hän on seurannut Benefonin kehitystä alkuajoista lähtien ja tuntee yhtiön omistajat vanhan yhteistyön perusteella.

Sijoitusriski pantiin jakoon

Sipilä tartutti uskonsa myös Fortel Investin lähipiiriin, sillä kymmenestä sijoittajasta seitsemän taustalla on yhtiön hallituksen jäsen. Nämä muut yhtiöt, säätiöt tai yksityishenkilöt merkitsevät osakkeita yhteensä saman verran kuin Fortel Invest.

Yksi näistä sijoittajista on Juha Sipilän serkkupoika ja Fortel Investin vähemmistöosakas Heikki Niskakangas. Niskakangas toimii Helsingin kauppakorkeakoulussa professorina.

-Päätimme jakaa riskiä Fortelin intressipiirissä olevien yhtiöiden kesken. Halusin tehdä henkilökohtaisen sijoituksen, koska uskon Benefonin uusiin puhelimiin. Siksi merkitsin kymmenen prosenttia koko potistamme, Niskakangas kertoo.

Benefonin sijoittajalistasta löytyvät lisäksi JOT Automationin taustahahmon Veikko Lesosen sijoitusyhtiö Suomen Head Invest sekä saksalainen yksityishenkilö Hans-Werner Hector. Lesosen yhtiö merkitsee vajaat 135 000 ja Hector 320 000 osaketta.

Tuoreimmat osastosta