200003526 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sähköisten markkinapaikkojen konkurssiaaltoa odotellaan

Julkaistu: 26.9.2000 0:00

Efdex on ensimmäinen yritystenvälisen nettikaupan epäonnis

Yritystenvälisten internet-kauppapaikkojen pudotuspeli on alkamassa. Elintarviketeollisuuden markkinapaikkahankkeen Efdexin pari viikkoa sitten tapahtuneen kaatumisen jälkeen on esitetty lukuisia kansainvälisiä analyytikkoarvioita, joiden mukaan vain pieni osa sadoista sähköisistä markkinapaikoista selviää hengissä kovassa kilpailussa.

Kunnianhimoisena pidetyn Efdex-hankkeen kaatuminen oli ensimmäinen yritystenvälisen internet-kaupan epäonnistuminen. Efdex kulutti kahdessa vuodessa lähes 450 miljoonaa markkaa keräämäänsä pääomaa. Tänä vuonna lisärahoitusta ei enää saatu, ja niinpä yhtiö ilmoitti velkojilleen lopettavansa toimintansa.

Kuluttajamarkkinoilla on rahoitusvaikeuksia

Kuluttajamarkkinoilla toimivia verkkokauppoja on suljettu alkuvuoden aikana useita. Tunnetuin konkursseista on Boo.comin toukokuinen kaatuminen. Kohutut konkurssit ovat muuttaneet sähköisten kauppapaikkojen rahoitusmarkkinoita. Pääomasijoittajilta on kesästä saakka ollut hankala saada sellaisia jättipotteja kuin vielä alkuvuodesta.

Rahoitusongelmiin on vaikuttanut myös internet-osakkeiden keväästä saakka jatkunut heikonlainen menestys.

Kansainvälisten analyytikkoarvioiden mukaan verkkokauppiaat alkavatkin nyt myydä liiketoimintaansa perinteisissä yrityskaupoissa ja mahdollisesti fuusioitua keskenään. Esimerkiksi Boo.com myytiin kuun alussa yhdysvaltalaiselle Fashionmall.comille.

Markkinoille on tulossa myös epäonnistuneiden verkkokauppiaiden käyttäkelpoisia osia. Hollantilaisen it-kustantajan VNU Business Publicationsin PC Dealer -lehti kertoi keskiviikkona, että Boo.comin sähköisen kaupan ohjelmistot on myyty edulliseen hintaan pienehkölle lontoolaiselle internet-järjestelmätalolle.

Sähköisen kaupan ongelmat koettelevat erityisesti eurooppalaisia yrityksiä, eivät niinkään yhdysvaltalaisia. Yleiseurooppalaiset ongelmat näkyvät myös Suomessa: ruokaa internetissä myyvät kauppiaat ovat tunnustaneet, että asiakkaita ei tahdo riittää.

Tuoreimmat osastosta