2000011434 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanilaisyritykset etsivät yhteistyökumppaneita Suomesta

Julkaistu: 26.9.2000 0:00

Suomalaisten it-osaaminen houkuttelee

Japanilaiset tietoliikenne- ja teknologiayritykset etsivät voimakkaasti suomalaisia yhteistyökumppaneita. Japanin valtion ulkomaankauppavirasto Jetro järjesti eilen Dipolissa japanilaisille ja suomalalaisille teknologiayrityksille tilaisuuden, jossa Suomen erilaisten tuotekehitys- ja tutkimustoiminnan rahoituksen muotojen esittelyn lisäksi suomalaisille ja japanilaisille yrityksille järjestettiin kahdenkeskisiä tapaamisia.

Tilaisuuden järjestelyihin osallistuivat Jetron Helsingin toimiston lisäksi muun muassa Sitra, Tekes sekä kauppa- ja teollisuusministeriö.

Paikalla olleista 36 suomalaisyrityksestä tunnetuimpia ovat Proha Group, Akumiitti ja tietoturvayhtiö SSH Communications. Japanista paikalla olivat muun muassa Toshiba, useat Mitsubishi-konsernin yhtiöt ja matkapuhelinoperaattori NTT Docomo.

Jetron Lontoon edustuston johtajan Takao Shimizun mukaan japanilaisyritykset hakevat Suomesta yhteistyökumppaneita tietoteollisuuden kehitystyöhön.

-Suomen vahva keskittyminen tietyille informaatioteknologian alueille on nostanut Suomen osaamisen monilla aloilla kansainväliselle huipulle, Shimizu kertoo.

-Japanilaisyritykset ovat kasvavassa määrin siirtämässä tuotekehitys- ja tutkimustoimintaansa Eurooppaan. Yritykset pyrkivät yhdistämään eurooppalaisen luovuuden tuotekehittelyssä japanilaiseen tuottavuuteen uusien ratkaisujen toteuttamisessa. Siksi yritykset etsivät yhteistyökumppaneita pikemmin kuin ostokohteita.

Shimizun mukaan Japanissa esiintyy kiinnostusta suomalaiseen osaamiseen muillakin teollisuudenaloilla kuin matkapuhelinteknologiassa.

-Suomi on johtavia maita matkapuhelinteknologiassa. Luonnollisesti esimerkiksi NTT Docomo, jonka I-mode-palvelu on maailman ensimmäinen toimiva matkapuhelinpohjainen internet-palvelu, on kiinnostunut yhteistyöstä kolmannen sukupolven matkapuhelinratkaisujen kehittämisessä, Shimizu kertoo.

-Suomessa on kuitenkin muitakin erittäin mielenkiintoisia aloja, joilla tuotekehittely on edennyt pitkälle. Esimerkiksi matkapuhelinten voimanlähteet ja älykortit ovat hyviä esimerkkejä japanilaisyrityksiä kiinnostavista suomalaisesta tietotaidosta.

Shimizun mukaan Suomessa yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoiminnalle tarjolla olevat monenlaiset tukimuodot ovat teknologian lisäksi huomattavan mielenkiintoisia japanilaisten kannalta. Siksi myös uusien yritysten liikeideoiden kehittämisen rahoitukseen keskittyvä Japan Development Bank osallistuu seminaariin. Seminaari jatkuu tänään Oulun yliopistossa.

Tuoreimmat osastosta