200002812 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pankit kiristävät asuntolainojen hinnoittelua

Julkaistu: 23.9.2000 0:00

Myös marginaalit ovat nousussa

Kuluttajaviraston tekemän tutkimuksen mukaan uusien asuntolainojen todellinen vuosikorko on noussut vuodessa noin 4,5 prosentista 6-7 prosenttiin.

Viitekorkoina käytettävien euribor- ja prime-korkojen nousun lisäksi useimmat pankit ovat niukasti nostaneet myös viitekoron lisäksi perittävää asiakasmarginaalia. Todellisessa vuosikorossa on lainojen perustamiskulut laskennallisesti jaettu koko laina-ajalle.

Lääninhallitusten edustajat tiedustelivat lainakorkoja viranomaiskyselynä 122 pankin toimipisteestä 24 paikkakunnalta.

400 000 markan asuntolainassa pankkien keskimääräinen asiakasmarginaali oli noin 1,6 prosenttiyksikköä ja 200 000 markan lainassa noin 1,8 prosenttiyksikköä. Marginaalit olivat pankkiryhmittäin vajaan prosenttiyksikön kymmenyksen vuodentakaista vertailua korkeammat.

Taloussanomien Suomen Pankin tilastoista tekemien laskelmien mukaan uusien asuntolainojen keskimarginaalit vakiintuivat jyrkän laskun jälkeen noin vuosi sitten 1,4-1,45 prosentin paikkeille ilman kuluja.

Ero kuluttajaviraston vertailuun osoittaa, että pankkien julkisesti antamista lainatarjouksista kannattaa vielä tinkiä. Pankit eivät yleensä anna julkisiin vertailuihin alinta tarjoustaan.

Paikkakuntaerot ovat selviä

Kuluttajaviraston vertailun alhaisimmat marginaalit, 0,5-0,87 prosenttia, tarjottiin Meritan Senaatintorin konttorista. Käytännössä konttorin pankinjohtaja Pirjo Koho ei kuitenkaan lupaa lainaa niin halvalla.

-Kokonaisasiakkuus ratkaisee. Käyttämämme marginaali on 1-1,5 prosenttia. Markkinajohtajan ei kannata alentaa hintatasoa, Koho sanoo.

Paikkakunnan kilpailutilanne vaikuttaa huomattavasti hintoihin. Helsingissä asuntolainan keskihinta on lähes 0,5 prosenttiyksikköä halvempi kuin esimerkiksi Kajaanissa ja Kuopiossa.

Tuoreimmat osastosta