200008945 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Indeksilaina yhdistää lainan ja option

23.9.2000 0:00

Sijoittaja tekee indeksilainaa ostaessaan tavallaan kaksi eri sijoitusta. Hän ostaa joukkolainan ja vaihtaa korkotuoton osakkeiden osto-oikeuteen eli optioon. Nimellispääoman säilyttämiseksi sijoituksen järjestäjä tekee korkosijoituksen, jonka arvo lainan erääntyessä on esimerkiksi sijoitettu 100 markkaa.

Esimerkiksi kuuden vuoden sijoitukseksi 5,1 prosentin korolla riittää 74 markkaa ja vajaat 26 markkaa voidaan käyttää osakkeiden osto-oikeuden eli option ostoon. Optio oikeuttaa lainan järjestäjän ostamaan osakekorin viiden vuoden päästä merkintäpäivän hintaan. Jos korko olisi 5,5 prosenttia optioiden ostoon voisi käyttää jo yli 27 markkaa.

Eräpäivänä option arvo on päivän kurssi miinus merkintäpäivän kurssi ja tuotto saadaan option myynnillä. Käytännössä tuoton määräytymisessä käytetään useista päivistä laskettua keskiarvoa, jotta hetkellisesti huono markkinatilanne ei lisäisi sijoituksen riskiä. Jos osakeindeksi nousee tasaisesti usean eräpäivän käytäntö heikentää hiukan sijoittajan saamaa tuottoa esimerkiksi indeksirahastoihin verrattuna.

Osakeindeksilainan tuottokerroin eli osallistumisaste määräytyy lopulta ostettavan option hinnan mukaan. Optioiden hintaan vaikuttaa korkotason lisäksi markkinoiden volatiliteetti eli hintojen vaihtelu. Volatiliteetti nousee kun epävarmuus sijoitusmarkkinoiden ja kansantalouden tulevasta kehityksestä lisääntyy.

Jos esimerkin optio maksaa 32 markkaa, indeksilainan haltija saa 26 markalla noin 80 prosentin osuuden optiosta ja tulevaisuudessa samat 80 prosenttia osakekorin tuotosta.

Jos esimerkin markkinatilanteessa käytetään kuusi markkaa lisää optioiden hankintaan, saadaan osallistumisaste nostettua sataan prosenttiin indeksin tuotosta. Sijoitustuotteen hinta nousee tosin 106 markkaan ja tuotto lasketaan sataselle. Huonossa tilanteessa kuuden markan ylihinta jäisi sijoittajan tappioksi.

Eri hinnoittelumalleilla sijoitustuotteen tuotto- ja riskisuhde voidaan rakentaa hyvin erilaiseksi, mutta markkinatilanteen vaikutus on suuri. Suosituimmissa indeksilainoissa lainan tuotto on viime vuosina suhteutettu Euro Stoxx 50 -indeksin tuottoon. Pääomat täysin turvaavan eli 100 prosentin hinnalla myytävän, lainan osallistumisaste oli puolitoista vuotta sitten 65 prosenttia, viime keväänä 80 prosenttia ja nyt noin 85 prosenttia. Vuonna 1997 korkeampien korkojen aikana perusindeksilainankin osallistumisaste nousi jopa 100 prosenttiin.

Indeksilainan ostajan on selvitettävä erittäin tarkasti myytävänä olevan lainan ehdot, erityisesti merkintähinta, osallistumisaste ja laina-aika. Lainaan mahdollisesti määritelty maksimituotto heikentää lainan houkuttelevuutta.

Indeksilainan voi myydä tai ostaa kesken laina-ajan. Varovaisen sijoittajan kannattaa kuitenkin yleensä hankkia indeksilaina uusmerkinnässä ja pitää laina sijoitusajan loppuun asti, sillä kaupankäynti voi merkitä isompaa tappioriskiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?