200005972 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mobilcom valittaa Saksan umts-lupahuutokaupasta

22.9.2000 0:00

Berliini Teleoperaattori Mobilcom on valittanut Saksan kolmannen sukupolven matkapuhelinlupien huutokaupan toteutuksesta.

France Telecomin osaksi omistama Mobilcom sai yhden elokuussa jaetuista lupapaketeista, ja suoritti heti huutokaupan jälkeen maksettavaksi sovitun osuuden lupahinnasta ajallaan. Nyt se on kuitenkin tehnyt valituksen telehallintoviranomaisen jatkomaksuja koskevasta laskusta.

Yhtiö viittaa tiedotteessaan siihen, että useat asiantuntijat epäilivät julkisesti huutokaupan aikana ja sen jälkeen menettelyn lainmukaisuutta.

Esimerkiksi Passaun yliopiston talousoikeuden professori Holger Altmeppen vaati tuolloin lehtikirjoituksissa huutokaupan uusimista. Valtio käytti hänen mukaansa väärin monopoliasemaansa yleiseksi eduksi tarkoitettujen lupien jakajana, koska se otti jakoperusteeksi mahdollisen korkean hinnan eikä mahdollisimman korkeaa teknistä tasoa.

Huutokaupan toteutus rikkoi Altmeppenin mielestä sekä eurooppaoikeuden vaatimuksia lisenssien jaosta, Saksan kilpailuasioita että valtion taloudenpitoa koskevia lakeja ja perustuslakia.

Oma kysymyksensä on myös se, että Saksan valtio oli huutokaupassa mukana sekä järjestäjänä että osanottajana, koska se on Deutsche Telekomin suurin omistaja.

-Olemme osakkaillemme velkaa sen, että tartumme tähän mahdollisuuteen alentaa luvan hankkimisesta aiheutuvia kuluja, perustelee Mobilcomin johtaja Gerhard Schmid.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?