200002190 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ericsson päihittää Nokian myös kolmannen polven matkapuhelinverkoissa

Julkaistu: 21.9.2000 0:00

Ericsson johtaa verkkotilauksissa, mutta suurin tilausruuhka on vasta alkamassa

Teksti: Ari Kapanen, Tapio Kivistö Ruotsalainen Ericsson on pääsemässä niskan päälle myös kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen toimituksissa suomalaiseen Nokiaan verrattuna. Telealan analyytikkojen mielestä Ericsson pystyy säilyttämään nykyisen paikkansa maailman johtavana verkkotoimittajana.

Ericssonin markkinaosuus verkkokaupoissa on ollut reilun 30 prosentin ja Nokian 20 prosentin luokkaa.

Arviot uusien verkkotoimitusten jakautumisesta ovat varsin alustavia, sillä tähän mennessä vasta parisenkymmentä kännykkäoperaattoria on julkistanut kolmannen sukupolven matkapuhelinverkon tilauksen.

Tilauksista Ericsson on saanut 13 ja Nokia 5. Osa kaupoista tosin on vasta aietasolla, koska tilaajat ovat vielä mukana toimilupakisoissa. Osa tilauksista on myös jakaantunut molemmille yhtiöille, kuten Suomen 2G:n verkkotoimitus.

Ericsson on saanut tärkeimmät tilaukset brittiläiseltä Vodafonelta ja japanilaiselta NTT Docomolta. Nokian merkittäviä ulostuloja ovat puolestaan kauppa singaporelaisen Starhubin kanssa ja tiistaina julkistettu yhteistyösopimus italialaisen Omnitelin kanssa.

Ericssonin ja Nokian lisäksi verkkokauppoja on alkuvaiheessa napannut lähinnä kanadalainen Nortel, joka on saanut muun muassa brittiläisen BT Cellnetin verkkotilauksen. Ericsson on kuitenkin mukana tässäkin toimituksessa.

Odotettavissa kova tilausruuhka

Toistaiseksi julkistetut kolmannen sukupolven verkkokaupat ovat vasta alkusoittoa tulevalle tilausruuhkalle. Osa valtioista on juuri jakanut toimiluvat operaattoreille ja joissakinmaissa lisenssikilpa on käynnissä tai alkaa piakkoin. Yhteensä lisenssejä jaetaan vuoden aikana arviolta yli sata.

Euroopan suurista maista esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja Saksassa umts-lisenssihuutokaupat on jo pidetty. Suomessa toimiluvat jaettiin jo viime vuonna.

-Verkkojen kysyntä tulee olemaan valtavaa. Siksi jotkut operaattorit ovat tilanneet verkkoja jo ennen kuin ovat saaneet toimiluvan. Operaattoreilla on kiire saada verkot pystyyn, koska puhelumarkkinoita jaetaan alkuvaiheessa kovaa tahtia, toteaa pääanalyytikko Jussi Hyöty pankkiiriliike Fimistä.

Hyöty arvioi, että pääosa verkkokaupoista menee alkuvaiheessa Ericssonille, Nokialle ja Nortelille, mutta voimasuhteiden määritteleminen tähän mennessä toteutuneiden kauppojen perusteella on vielä vaikeaa. Kuten muutkin analyytikot Hyöty uskoo Ericssonin jatkavan joka tapauksessa verkkotoimittajien kärjessä.

-Ericsson on ollut toisessa sukupolvessa vahvimmilla, ja usein uudet tilaukset menevät samalla jaolla kuin aiemminkin, sanoo Hyöty.

Myös pankkiiriliike Evlin analyytikko Petri Korpineva uskoo, että kumpikin yhtiö saa jatkossa kauppoja vanhoilta asiakkailtaan.

-Kahdelle pelurille on muodostunut oma asiakaskunta. Ericssonilla on suuret ja Nokialla pienemmät operaattorit, sanoo Korpineva.

Jos asiakasleirit pysyvät uskollisina, Ericssonin asema on siis vahva, koska sillä on suhteet suurempiin operaattoreihin. Tosin tilannetta sekoittaa se, että monet operaattorit tilaavat kolmannen sukupolven tekniikkaa useilta toimittajilta.

Menestys Kiinassa ratkaisee paljon

Leonia Pankin analyytikon Petri Kuuselan mukaan menestys Kiinassa on verkkokilpailussa jatkossa hyvin ratkaisevaa. Nyt Ericsson on Kiinassa markkinajohtaja.

-Kiina on vuonna 2004 maailman toiseksi suurin matkapuhelinmarkkina, muistuttaa Kuusela.

Runsaan kolmen vuoden kuluttua Kiinassa on analyytikkoarvioiden perusteella vajaat 300 miljoonaa kännykänkäyttäjää eli saman verran kuin Yhdysvalloissa on asukkaita.

Toistaiseksi on epäselvää, mikä kolmannen sukupolven standardi yleistyy Kiinassa. Maan viranomaiset ovat antaneet aiheesta ristiriitaisia lausuntoja.

Kiinan liittyminen WTO:hon vahvistaa sen kauppasuhteita Yhdysvaltoihin. Kuuselan mielestä se vahvistaa amerikkalaisen cdma-tekniikan asemaa Kiinassa. Nokia on hänen mukaansa cdma-tekniikassa altavastaaja.

Tuoreimmat osastosta